REISVERHAAL BARCELONA

Onontdekt Barcelona

Tekst Annebeth Vis

Leestijd: 8 min

Barcelona is niet voor niets een van de populairste steden voor een citytrip. Maar naast al het moois dat het centrum van deze bruisende metropool biedt, valt er meer te ontdekken. Welkom in Barcelona buiten de gebaande paden.

Het charmante historische centrum, de spectaculaire werken van huisarchitect Antoni Gaudí en de lange Ramblas: ik ken ze als geen ander. Mijn liefde voor Barcelona was zo groot, dat ik me hier twintig jaar geleden permanent vestigde. Als inwoner blijf ik zelfs na al die tijd nieuwsgierig naar ‘nieuwe’ plekken in de stad en die zijn er gelukkig genoeg. Vandaag pak ik de fiets naar de vroegere industriewijk El Poblenou in het noorden van de stad. Op dit moment vindt hier een grootschalige renovatie plaats. Overal ontstaan indrukwekkende bouwwerken. Zo blinkt op het Plaça de les Glòries het futuristische spiegeldak van vlooienmarkt Els Encants. De markt zelf bestaat al eeuwen, maar heeft een supermodern onderkomen gekregen. De overkapping weerspiegelt de snuisterijen die op de grond liggen uitgestald en is perfect voor een bijzondere selfie. Achter de tweedehandsmarkt torent de Sagrada Família boven de skyline uit. Aan de overkant staat een gebouw dat lijkt op een reusachtige nietmachine, het Barcelona Design Museum.

Waanzinnige klim

Even verderop bezoek ik de blauw-rode Torre Glòries die al heel wat ondeugende bijnamen kreeg. De 144 meter hoge ‘fallus’, ontworpen door architect Jean Nouvel, markeert het beginpunt van Barcelona’s meest innovatieve wijk. Recent ging de bovenste verdieping open als uitkijkpunt. Dat wil ik met eigen ogen zien.

Via de lift met glazen plafond bereik ik de parabool-vormige koepel met ramen rondom. De permanente expositie Cloud cities van de Argentijnse artiest Tomás Saraceno trekt direct mijn aandacht. Een soort capsules, die wolken voorstellen, zijn met elkaar verbonden door een enorm spinnenweb van kabels. Ik klim steeds verder omhoog, terwijl Barcelona’s iconen onder mij kleiner worden. Onderweg pauzeer ik soms in een ‘pod’ met een kussentje of klets ik met andere bezoekers. Er liggen ook boeken voor wie iets wil lezen. Wat een waanzinnige ervaring. Als ik weer beneden sta, stap ik het net geopende hotel The Hoxton binnen. Op het fantastische dakterras, dat uitkijkt op 22@-district – de ‘techwijk’ – bestel ik een cortado. Met tienduizenden bedrijfspanden, die deels zijn ondergebracht in oude fabriekshallen, is dit dé buurt voor start-ups. En dat betekent dat er steeds weer iets nieuws te ontdekken valt: een trendy brunchtent, kunstgalerij of pop-upstore. Neem bijvoorbeeld Ideal, een kunstcentrum voor immersive art-exposities, waar je dankzij videoprojecties en optische technieken letterlijk in een kunstwerk kunt stappen. Ik liet me hier al eens onderdompelen in de werken van Gustav Klimt en Frida Kahlo. Beide inclusief 3D-ervaring. Binnenkort staat surrealist Salvador Dalí op het programma. De afspraak staat al in mijn agenda.

Sagrada Família van
Antoni Gaudí

De wijk El Raval

Vlooienmarkt Els Encants

Vlooienmarkt Els Encants bestaat al eeuwen, maar heeft een supermodern onderkomen gekregen

Oudste begraafplaats

Poblenou is ook de wijk waar de ‘superilla’ werd uitgevonden: het superblok. Al fietsend passeer ik dit autovrije plein van bijna negenduizend vierkante meter dat nu is ingericht met speeltuinen, zitjes en groen. Buurtbewoners staan op straat, kinderen rennen, fietsen en steppen erop los. De VN juichen het initiatief toe als maatregel in de strijd tegen stedelijke opwarming en uit de hele wereld komen beleidsmakers en stedenbouwkundigen naar Barcelona om het eerste superblok met eigen ogen te zien en zich erdoor te laten inspireren. Maar niet alles in Poblenou is modern en nieuw. De gemoedelijke Rambla del Poblenou met voormalige arbeiderswoningen is nog origineel. Bij klassieker El Tío Ché ga ik in de rij staan voor de legendarische horxata. Dit koude drankje op basis van aardamandelen is een traktatie, zeker op warme dagen. Aansluitend bezoek ik de oudste begraafplaats van Barcelona. Achter de monumentale ingang liggen gestapelde ‘grafnissen’ voor de gewone mens en pompeuze graftombes voor de beter bedeelden. In de tweede helft van de negentiende eeuw lieten die hier weelderige mausolea bouwen. Ik kom nauwelijks iemand tegen, zeker geen toeristen.

Het strand verderop is ook een stuk rustiger dan de playas in de wijk La Barceloneta. Ik heb een tafeltje gereserveerd bij Xiringuito Escribà, een strandtent geïnspireerd op de eenvoudige strandhutten waar vroeger werd gekookt. Ik ga voor de gefrituurde inktvis, huzarensalade en de Catalaanse variant op paella: fideuà. Die wordt bereid met pasta in plaats van rijst. Of het nu de kwaliteit van het eten is of mijn uitzicht op zee: alles smaakt even verrukkelijk. Barcelona telt steeds meer mee als culinaire hotspot. In navolging van topkok Ferrán Adrià laten steeds meer lokale chefs hun creativiteit de vrije loop. Tegelijkertijd bieden klassieke restaurants, waar al decennialang wordt gekookt zoals in grootmoeders tijd, een compleet andere gastronomische ervaring. De tientallen versmarkten, de wijngaarden in het achterland en de vele foodfestivals: op culinair vlak valt er van alles te beleven.

Naar Barcelona

Vluchtduur 2 uur en 05 minuten.

BOEK JE REIS

Naar Barcelona vanaf 6.500 Miles.

MILES

Het superblok, de ‘superilla’ in de wijk Sant Antoni.

Spirituele berg

De volgende dag trek ik comfortabele schoenen aan, want ik verlaat de stad voor het groen. Met de trein ben ik ongeveer een uur onderweg naar de berg Montserrat, voor Catalanen een spirituele plek. Volgens de legende werd hier in de negende eeuw na Christus in een grot een donkerhouten Mariabeeld gevonden. Het liet zich niet verplaatsen en dus is de Zwarte Madonna nog steeds op de berg te vinden, in de basiliek van het enorme kloostercomplex dat hier werd gebouwd. Het silhouet van de bergketen doemt ineens op in het landschap. Om helemaal boven te komen neem ik de tandradtrein die pelgrims al sinds 1892 de berg op rijdt. Onderweg kijk ik uit over de groene omgeving en de bijzondere bergtoppen. Het lijken reusachtige dikke vingers. Na een kort bezoek aan de kerk én de houten Maagd van Montserrat neem ik de kabelbaan naar de top.

Ik had ook kunnen kiezen voor het museum. Hier zijn kunstschatten te vinden die in de loop der tijd aan het klooster werden gedoneerd, waaronder werken van Dalí, El Greco en Picasso. Maar vandaag ga ik voor de louterende werking van de natuur. Boven wacht me een magnifiek uitzicht. De vogels fluiten en ik ruik de pijnbomen die zo typerend zijn voor het Middellandse Zeegebied, maar onderweg staan ook berken en eiken. Barcelona lijkt opeens ver weg. Niet voor niets komen stedelingen hier voor hun rust. Als ik na een paar uur weer beneden sta, loop ik langs de kraampjes waar ambachtelijke lekkernijen worden verkocht. Allemaal familiebedrijfjes uit de omgeving, vertelt een van de verkopers. “Alleen wij mogen hier staan. Mijn ouders en grootouders verkochten hier ook al hun producten.” Ik koop een portie mel i mató: zachte schapenkaas met honing, de specialiteit; het dessert smaakt hemels.

El Raval is een levendige wijk vol bars, restaurants
en nachtclubs.

ETEN & DRINKEN

Casa Rafols

In deze voormalige ijzerwarenhandel eet u de beste tapas. Dankzij de fijne ambiance en heerlijke cocktails is dit een plek om de hele avond te blijven hangen.
casarafols.com

La Plata

Ooit kwamen hier de mariniers vanuit de oude haven voor een portie gefrituurde vis. Sindsdien is deze bar nauwelijks veranderd. De pescaditos fritos zijn favoriet.
barlaplata.com

Xiringuito Escribà

Geniet in deze moderne strandtent van het uitzicht op de Middellandse Zee en de lekkerste paella. De oprichter is oorspronkelijk patissier, dus de desserts zijn ook tóp.
restaurantsescriba.com

Casa Rafols

ETEN & DRINKEN

Casa Rafols

In deze voormalige ijzerwarenhandel eet u de beste tapas. Dankzij de fijne ambiance en heerlijke cocktails is dit een plek om de hele avond te blijven hangen.
casarafols.com

La Plata

Ooit kwamen hier de mariniers vanuit de oude haven voor een portie gefrituurde vis. Sindsdien is deze bar nauwelijks veranderd. De pescaditos fritos zijn favoriet.
barlaplata.com

Xiringuito Escribà

Geniet in deze moderne strandtent van het uitzicht op de Middellandse Zee en de lekkerste paella. De oprichter is oorspronkelijk patissier, dus de desserts zijn ook tóp.
restaurantsescriba.com

Hotel Hoxton
Poblenou

SLAPEN

Yurbban Trafalgar

In dit stijlvolle boetiekhotel in het stadscentrum worden ook regelmatig exposities gehouden. De kamers zijn minimalistisch maar comfortabel ingericht.
yurbbantrafalgar.com

The Hoxton Poblenou

De kleurrijke stijl en geometrische vormen van de bekende, onlangs overleden Catalaanse architect Ricardo Bofill vormden de inspiratiebron voor The Hoxton. Met een spectaculair dakterras.
thehoxton.com

Praktik Vinoteca

De kamers in dit wijnhotel – in de wijk Eixample – zijn basic chic. Uiteraard zijn er wijnproeverijen en er is een heerlijke binnentuin.
hotelpraktikvinoteca.com

Het Gaudi House Museum in stadspark Güell

SLAPEN

Yurbban Trafalgar

In dit stijlvolle boetiekhotel in het stadscentrum worden ook regelmatig exposities gehouden. De kamers zijn minimalistisch maar comfortabel ingericht.
yurbbantrafalgar.com

The Hoxton Poblenou

De kleurrijke stijl en geometrische vormen van de bekende, onlangs overleden Catalaanse architect Ricardo Bofill vormden de inspiratiebron voor The Hoxton. Met een spectaculair dakterras.
thehoxton.com

Praktik Vinoteca

De kamers in dit wijnhotel – in de wijk Eixample – zijn basic chic. Uiteraard zijn er wijnproeverijen en er is een heerlijke binnentuin.
hotelpraktikvinoteca.com

Gaudí’s proeflokaal

Op de terugweg naar Barcelona maak ik een tussenstop bij Colònia Güell, waar de rijke zakenman Eusebi Güell in 1890 een textielfabriek liet bouwen inclusief colònia met woningen en sociale voorzieningen voor zijn werknemers. Vanaf 1898 werkte zijn goede vriend Antoni Gaudí aan de kerk in de kolonie. Uiteindelijk werd alleen de crypte aan de rand van het dorpje afgemaakt. De zuilen bij de entree trekken meteen de aandacht. Ze doen denken aan het zuilenwoud dat Gaudí ontwierp in de Sagrada Família, maar op kleinere schaal.

Binnen springen de paraboolbogen in combinatie met de Gaudíaanse bankjes en glas-in-loodramen in het oog. Opnieuw zie ik gelijkenissen met zijn grote meesterwerk. Er wordt dan ook gezegd dat het Gaudí’s proeflokaal was. Na de tussenstop pak ik de trein terug naar het bruisende hart van de metropool. Op weg naar huis steek ik de Ramblas over. Het hoogseizoen is, ruim twee jaar na het begin van de coronapandemie, in volle gang. Verreweg de meesten komen niet verder dan de bekende highlights. Ik besef eens te meer: juist het Barcelona buiten de gebaande paden zorgt ervoor dat de stad mij na al die jaren nog steeds weet te verrassen.

VOOR DE
ZAKENREIZIGER

Naar Barcelona

Vluchtduur 2 uur en 05 minuten.

BOEK JE REIS

Naar Barcelona vanaf 6.500 Miles.

MILES

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send