REISVERHAAL ZÜRICH

Zürich, stad
in topvorm

Tekst Jurriaan Teulings

Leestijd: 8 min

Zürich mag dan het imago hebben van een belangrijke zakenstad,
inwoners van de Zwitserse stad hebben sporten, dansen en
genieten tot een kunst verheven. Reist u mee naar fit en hip Zürich?

Het is het einde van de ochtend als ik arriveer op het perron van Giesshübel, een treinstationnetje langs een rivier tussen twee buurten aan het meer van Zürich. Hoewel het slechts een paar minuten boemelen is van het hoofdstation, voelt het aan als buiten de gebaande paden. Goed, op het eerste gezicht heeft een toerist er misschien ook weinig te zoeken. Maar een nieuwsgierige bezoeker die de geijkte highlights liever laat voor wat ze zijn, vindt hier de Zwitsers in hun element. Wat meteen opvalt: voorbij het centrum van de bankstad schuilt vooral een fitte stad. Zelfs op deze doordeweekse ochtend wordt er naar hartenlust gesport. Men jogt, fietst en doet burpees. Een handjevol fanatiekelingen rent rondjes over een atletiekbaan; zwiepende paardenstaarten, pezige benen. Rekoefeningen worden uitgevoerd met precisie, toewijding en afgemeten kreuntjes.

Niet poenerig

Vlak achter het station hijst een lift in een losse betonnen schacht voetgangers naar de top van een heuvel. Onderweg omhoog raadt een man met een blik op mijn koffer mijn bestemming. “Je bent hier voor het spahotel, hè? Wist je dat het vroeger een brouwerij was? Hürlimann, notoir potent bier. Het gebouw werd boven op een bron gezet, want voor goed bier heb je goed water nodig.”

Als hij boven aangekomen naar een berg in het westen wijst, lijkt het zonlicht ineens zo geel als een pilsje. “Kijk, dat is de Uetliberg. Er gaat een treintje naartoe, maar je kunt net zo goed lopen. Mooi uitzicht, fijn bos. Als er genoeg sneeuw ligt, opent er een immens populaire rodelbaan.” Het B2 Boutique Hotel + Spa, zoals het gebouw in zijn huidige incarnatie heet, is vanbuiten bezien precies het soort bakbeest dat je van een brouwerij verwacht. Dat een hoekje van de monumentale machinehal nu als fitnessruimte is ingericht, is een teken van veranderende tijden: de bierbuik verliest terrein, de blokjesbuik rukt op. En, kenmerkend voor Zürich: de parkeerplaats staat vol Porsches. Er staat bovendien een gele Ferrari voor de deur, naast een gestroomlijnde Lamborghini die zelfs in parkeerstand nog lijkt te racen. Het past allemaal in het beeld van de welgestelde zakenstad, waar je geregeld snelle auto’s door kronkelende straatjes ziet kruipen. Toch is het hotel verre van poenerig. Het restaurant in de lobby heeft een bibliotheekthema; de volle boeken-planken strekken er tot aan het plafond. Zelfs de bijzettafeltjes zijn gemaakt van gerecyclede literatuur. Dat alles onder het schijnsel van kroonluchters die van bierflesjes zijn gemaakt.

De Opera

B2 Boutique Hotel + Spa

Zelfs op deze doordeweekse ochtend wordt hier met veel plezier gesport

Tango en salsa

De bron onder de brouwerij vult inmiddels in plaats van biervaten een warm borrelend zwembad op het dak. Daar reikt het uitzicht over een grote Google Campus en een sportpark. Verderop, net buiten de oever van het meer: Zürichs geliefde Badi’s, op pontons drijvende badhuizen. Perfect om in af te blussen na een saunabezoek en ook ’s zomers populair. Verderop, waar het meer zich in de rivier de Limmat leegt, biedt het Frauenbad sinds 1837 vrouwen de privacy om van het heldere water te genieten. ’s Avonds verandert deze plek in de populaire Barfussbar, waar regelmatig feestjes en liveoptredens worden gehouden en iedereen welkom is. Dat men in Zürich ook buiten het skiseizoen graag in vorm blijft, is ook de gids die mij bij de receptie opwacht niet ontgaan. Luciola Koenig is van oorsprong Braziliaans, maar de gretigheid waarmee ze exacte getallen opdist, verraadt een volledige integratie in het Zwitserse leven. “We hebben 19.000 sportclubs,” zegt ze. En even later: “Tachtig procent van de bevolking sport regelmatig. Men beoefent gemiddeld 4,5 verschillende sporten.”

Ik laat die informatie even bezinken en denk aan de silhouetten van de Alpen achter het meer. Dat is pas een sportschool. Binnen een uurtje rijden valt hier al te kiezen uit een tiental skigebieden. En wie elk weekend de pistes opzoekt, blijft vanzelf op de plezierigste manier fit. Gids Luciola beoefent zelfs ácht sporten, maar dan telt ze voor het gemak wel haar tango-avondjes mee. Vanuit de bus naar Zürich-West wijst ze naar een kerk waar regelmatig tango-avonden worden georganiseerd. Ik frons. De tango in Zwitserland? Luciola knikt. Salsa is nóg populairder, weet ze. Even denk ik nog dat ze vanuit haar eigen bubbel spreekt, maar als ik later Google Maps raadpleeg, blijkt de kaart van Zürich bezaaid te zijn met milonga’s en salsa-dansscholen. Hoe dat komt, weet Luciola ook niet, maar de lokale voorliefde voor Zuid-Amerikaanse flair suggereert meer passie en soepele heupen dan je van een bankstad zou verwachten.

Naar Zürich

Vluchtduur 1 uur en 20 minuten.

BOEK JE REIS

Compenseer uw CO2-uitstoot van deze KLM-vlucht
voor € 2.

COMPENSEER

Naar Zürich vanaf 6.000 Miles.

MILES

In Zürich ligt de lat hoog, is het beleid slim en het resultaat gezond

Het Polyterrasse

Creatieve blikvanger

Met dat in het achterhoofd valt het in Zürich-West op hoe vaak er latin pop en reggaeton klinkt. De wijk is jong en er hangt een sfeer volgens een inmiddels in vele wereldsteden beproefd recept: neem een industriële zone op z’n retour en vul de lege loodsen met kunstgalerieën, hippe winkels en creatieve bedrijven. In Zürich heeft het een moderne tegenhanger van de statige binnenstad opgeleverd. Wat begon als een eigenzinnig allegaartje, wordt sinds enkele jaren gedomineerd door de Prime Tower. Deze glazen kolos is weliswaar het hoogste kantoorgebouw van de stad, maar toch is de Freitag Tower de grote blikvanger van het district gebleven.

Dit fotogenieke bouwwerk van negentien op elkaar gestapelde zeecontainers huisvest in de eerste plaats een winkel (met de bekende Freitag-tassen van gerecyclede materialen) maar markeert ook de Frau Gerolds Garten, een verzameling winkels en terrassen aan de voet van de toren. Het is er ouderwets knus in een houten hut waar kaasfondue wordt geserveerd. Die oer-Zwitserse traditie detoneert plezierig met het allegaartje van de directe omgeving, waar onder andere vlak naast een hippe designwinkel op een kunstmatige golf kan worden gesurft. Verderop is onder de bogen van een voormalig spoorwegviaduct misschien wel de leukste winkelstraat van de stad gevestigd, inclusief een markthal vol lokale lekkernijen. Waar het spoor vroeger verder langs de Limmat liep, verzamelt de jonge bevolking zich tegenwoordig rondom Badi’s, sportveldjes en halfpipes.

De markthal onder
voormalig spoorwegviaduct.

ETEN & DRINKEN

Haus Hiltl

Volgens het Guinness World Records is Hiltl het oudste vegetarische restaurant ter wereld.  Tip: de Hiltl-tartaar, gemaakt van okra en aubergine.
Sihlstrasse 28, hiltl.ch

Metzg

Dit op Zwitserse én Amerikaanse vleestradities gestoelde restaurant is het passieproject van chef-kok Marlene Halter, die zich in het slagersvak verdiepte.
Langstrasse 31, metzg-grill.ch

The Monocle Café

Terwijl de redactie van Monocle magazine zich een deur verder buigt over de laatste trends, bestelt u een kop koffie of een aperitief aan de bar.
Dufourstrasse 90, monocle.com

Groentetartaar bij Haus Hiltl

SLAPEN

Baur au Lac hotel

In het hart van Zürich en toch heerlijk rustig: dit vijfsterrenhotel ligt in een prachtig park en telt twee befaamde restaurants.
Talstrasse 1, bauraulac.ch/

Züri by Fassbind

Architectenbureau Gigon/Guyer, o.a. verantwoordelijk voor de Prime Tower, ontwierp dit vriendelijk geprijsde designhotel.
Heinrichstrasse 254, byfassbind.com

B2 Boutique Hotel + Spa

In deze voormalige brouwerij hebben alle kamers hun eigen thema. De baden zijn toegankelijk voor iedereen, maar hotelgasten hebben er ’s ochtends een uurtje het rijk alleen. 
Brandschenkestrasse 152, b2boutiquehotels.com

SLAPEN

Baur au Lac hotel

In het hart van Zürich en toch heerlijk rustig: dit vijfsterrenhotel ligt in een prachtig park en telt twee befaamde restaurants.
Talstrasse 1, bauraulac.ch/

Züri by Fassbind

Architectenbureau Gigon/Guyer, o.a. verantwoordelijk voor de Prime Tower, ontwierp dit vriendelijk geprijsde designhotel.
Heinrichstrasse 254, byfassbind.com

B2 Boutique Hotel + Spa

In deze voormalige brouwerij hebben alle kamers hun eigen thema. De baden zijn toegankelijk voor iedereen, maar hotelgasten hebben er ’s ochtends een uurtje het rijk alleen. 
Brandschenkestrasse 152, b2boutiquehotels.com

B2 Boutique Hotel

ETEN & DRINKEN

Haus Hiltl

Volgens het Guinness World Records is Hiltl het oudste vegetarische restaurant ter wereld.  Tip: de Hiltl-tartaar, gemaakt van okra en aubergine.
Sihlstrasse 28, hiltl.ch

Metzg

Dit op Zwitserse én Amerikaanse vleestradities gestoelde restaurant is het passieproject van chef-kok Marlene Halter, die zich in het slagersvak verdiepte.
Langstrasse 31, metzg-grill.ch

The Monocle Café

Terwijl de redactie van Monocle magazine zich een deur verder buigt over de laatste trends, bestelt u een kop koffie of een aperitief aan de bar.
Dufourstrasse 90, monocle.com

Groene ster

Dat talent van de lokale bevolking om op alle mogelijke manieren te genieten van de natuur in en om de stad werkt aanstekelijk. Ik besluit om het advies van de man uit de lift op te volgen en breng mijn laatste middag door op de flanken van de Uetliberg. De wandelroute naar de top leidt door een stil bos waar metalen trappen de steilste stukken overbruggen. Daar is ook het uitzicht het beste, vooral als in de verte de besneeuwde Alpen het roze avondlicht absorberen. Vanaf de grote metalen uitkijktoren op de top van de Uetliberg is de afdaling naar de oever van het meer in een uurtje te maken. Zo sta ik in no time weer tussen de fitte sporters in de buurt waar mijn reis is begonnen. Met de bergwandeling in de kuiten pas ik er deze keer wat beter tussen. De uitsmijter van mijn verblijf is een diner bij een van de meest eigenzinnige restaurants van de stad. Maison Manesse zit verstopt in een niet bijster uitnodigende straat vlak bij het voornoemde Giesshübel-station, ver van het oude centrum of het hippe Zürich-West.

Niettemin zit het restaurant bomvol, en zijn de tafeltjes felbegeerd. “Het voordeel is dat het publiek dat ons weet te vinden, bij voorbaat weet wat het te wachten staat,” zegt sommelier Raymond Fürer, doelend op de innovatieve keuken. Die is flink tegendraads en zelfs voor Zürich aan de prijzige kant. Alles wordt er kritisch bekeken: zowel oude tradities die voorschrijven dat een hoofdgerecht altijd om vlees of vis moet draaien, als moderne dogma’s rondom duurzaamheid. Zo zet men hier in plaats van een uit Mexico ingevlogen avocado liever een stukje mals vlees uit een nabije bergweide op het menu. Maar dan wél in afgemeten hoeveelheden, en niet per se in het hoofdgerecht. De meest imposante gang is dan ook het voorgerecht: een rolletje carpaccio met wilde broccoli, gerookt beenmerg en gefermenteerde groente. Met dit soort doordachte duurzaamheid vergaarde de keuken inmiddels behalve een reguliere, ook een groene Michelinster. Zo belichaamt Maison Manesse het moderne Zürich: de lat ligt hoog, het beleid is slim, het resultaat is gezond.

VOOR DE ZAKENREIZIGER

Naar Zürich

Vluchtduur 1 uur en 20 minuten.

BOEK JE REIS

Compenseer uw CO2-uitstoot van deze KLM-vlucht
voor € 2.

COMPENSEER

Naar Zürich vanaf 6.000 Miles.

MILES

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send