KLM FOR YOU DE VERSPILLINGSFABRIEK
Facts & figures

Samen tegen verspilling

Wie in Business Class soep krijgt geserveerd, heeft niet zomaar een bordje voor zich. Want sinds een paar jaar werkt KLM samen met De Verspillingsfabriek, die ‘afgekeurde’ groenten redt en met veel liefde een tweede leven geeft. Een duurzame én smaakvolle samenwerking. 

Leestijd: 5 min

lees verder

Wie in KLM’s Business Class reist, kan sinds een paar jaar tijdens de vlucht genieten van de (h)eerlijke soepen van De Verspillingsfabriek. Deze fabriek redt jaarlijks meer dan 800.000 kilo groenten van verspilling door er maar liefst twintig verschillende soepen en sauzen van te maken. Bob Hutten is de initiatiefnemer van de fabriek. Hij schrok van de onnodige voedselverspilling binnen zijn gelijknamige cateringbedrijf en ging samen met de afdeling Circulaire Economie van Wageningen University op zoek naar een oplossing. Die oplossing kwam in de vorm van De Verspillingsfabriek, die in 2017 haar deuren opende. “Er wordt jaarlijks rond de vijf miljard euro aan eten weggegooid in Nederland.” Eric Habraken, Manager Foodservice & Foodretail bij De Verspillingsfabriek steekt de harde realiteit niet onder stoelen of banken.

“Groenten kunnen om verschillende redenen worden verspild: het kan zijn dat ze niet voldoen aan de eisen die veel supermarkten stellen, denk aan een kromgegroeide wortel. Ook komt het voor dat boeren een overschot produceren of ‘ongeschikte’ gewassen verbouwen. Ik kreeg afgelopen maand nog een telefoontje van een boer die vroeg of we interesse hadden in 20.000 kilo wortelen; blijkbaar waren ze te groot voor de supermarktverpakking.” Maar niet alleen supermarkten maken zich schuldig aan verspilling, aldus Habraken. “Die perfecte plakjes tomaat op een hamburger bij fastfoodketens worden zo bij hun vestigingen aangeleverd; de rest van de tomaat wordt weggegooid. Dat is toch zonde? Daarnaast zijn consumenten verantwoordelijk voor de helft van al het verspilde voedsel in Nederland.”

“In Nederland wordt jaarlijks rond de vijf miljard euro aan eten weggegooid”

Soepen en sauzen

Het assortiment van De Verspillings­fabriek bevat onder andere klassieke uiensoep en tomaten-paprikasoep. Toch was het maken van soep niet altijd het plan. “In het begin hebben we met verschillende producten geëxperimenteerd,” legt Habraken uit. “We kwamen er al snel achter dat groenten de meest logische keuze voor ons zijn: ze worden het vaakst verspild, dus de fabriek heeft er nooit een tekort aan voor het maken van soep of saus.”

Helemaal nooit? “Nee, we zijn zelfs niet seizoensgebonden, dat is hoeveel reststroom er is. Daarnaast zijn groenten goedkoop om in te kopen en dus het meest winstgevend.” Om het kookproces zo makkelijk mogelijk te maken, ontvangt de fabriek de verspilde groenten vaak al verwerkt. “We krijgen zakken met groenten die al versneden zijn, en die we alleen in soepketels hoeven te gieten. Dit scheelt ons personeel weer veel tijd aan schoonmaken en snijden.” Met deze werkwijze maakt de fabriek maar liefst drie miljoen liter soep per jaar.

“Er is zo veel reststroom, dat we niet eens seizoensgebonden koken”

Welkom talent

Ongebruikte groenten zijn niet de enige vorm van verspilling die De Verspil-lingsfabriek wil tegengaan – het niet inzetten van werknemers met potentie is ook een doorn in het oog. Dus werkt de fabriek alleen met medewerkers die door een beperking moeite hebben met het vinden van een baan. Habraken: “Als er iets is waar we slecht tegen kunnen, is het onnodige verspilling van potentieel talent. Vandaar dat iedereen die gewoon aan de slag kan, hier welkom is.” Of de fabriek nog andere onnodige voedseloverschotten gaat redden in de toekomst? “Er circuleren genoeg restproducten, dus ik hoop van wel. Dit is waarschijnlijk pas het begin voor De Verspillingsfabriek.”

MORE KLM FOR YOU

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send