KLM FOR YOU BEHIND THE SCENES

Behind the scenes

Waarom smaakt een glas wijn in de lucht anders dan op de grond? Wijnspecialist Birthe van Meegeren zit in het proefpanel voor de wijnselectie in KLM’s World Business Class en legt het ons uit.

 

Perfecte combinatie

“Wijnproeven is me met de paplepel ingegoten. Ook kookten we graag en veel samen als gezin, waarbij de perfecte combinatie tussen wijn en spijs essentieel was. Zo is de fascinatie en liefde voor wijn bij mij begonnen.”

 

Van hobby naar studie

“Na mijn studies aan de Hogere Hotelschool in Maastricht en bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, ben ik bij Ahold terechtgekomen als trainee. Tijdens uitjes organiseerde ik voor collega’s steeds vaker wijn-spijscursussen. Daarna besloot ik mijn eigen wijn- zaak te openen en later kwam ik bij Gall & Gall terecht als wijnspecialist. Inmiddels heb ik ook de titel Weinakademiker van de Oostenrijkse wijnacademie behaald en combineer ik mijn werk voor Gall & Gall met werkzaamheden voor KLM en het management van de vinologenopleiding.”

“De uitdaging is om wijnen te vinden die goed tot hun recht komen in de lucht”

Wijn aan boord

“Het leuke van het selecteren van wijnen voor KLM’s World Business Class, is dat we veel ruimte krijgen om uit te leggen waar een wijn vandaan komt en wat er bijzonder aan is. De uitdaging is om wijnen te vinden die van de hoogste kwaliteit zijn, maar ook goed tot hun recht komen in de lucht. Vanwege de droge lucht en lage druk proeven passagiers twintig tot dertig procent minder en komen zoete en zoute smaken minder tot hun recht, terwijl zuur en bitter juist hetzelfde blijven. Daarom kiezen we meestal voor wijnen die vol en fruitig zijn, met relatief weinig bittere elementen.”

 

Smaaktaal

“In principe kan iedereen leren wijnproeven. Het is een kwestie van veel doen, de juiste tools hebben om smaken te onderscheiden en het vocabulaire kennen om smaken te omschrijven. Ik raad iedere wijnliefhebber ook aan om The Oxford companion to wine van Jancis Robinson aan te schaffen; het ultieme naslagwerk.”

 

Proefreizen 

“Mijn man en twee volwassen zonen zijn ook gek op wijn, dus we reizen graag met zijn allen naar wijngebieden over de hele wereld. Er is niets mooier dan wijn rechtstreeks uit het vat proeven.”

 

Grand Cru

“Mijn favoriete wijn-spijscombinatie? Kreeft met een mooie witte bourgogne. De intensiteit van de wijn en de rijkheid van kreeft zijn dan perfect in balans. Als ik nog maar één wijnsoort in mijn leven mocht drinken, zou het sowieso een grand cru de bourgogne zijn.”

Behind the scenes

Waarom smaakt een glas wijn in de lucht anders dan op de grond? Wijnspecialist Birthe van Meegeren zit in het proefpanel voor de wijnselectie in KLM’s World Business Class en legt het ons uit.

 

Perfecte combinatie

“Wijnproeven is me met de paplepel ingegoten. Ook kookten we graag en veel samen als gezin, waarbij de perfecte combinatie tussen wijn en spijs essentieel was. Zo is de fascinatie en liefde voor wijn bij mij begonnen.”

 

Van hobby naar studie

“Na mijn studies aan de Hogere Hotelschool in Maastricht en bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, ben ik bij Ahold terechtgekomen als trainee. Tijdens uitjes organiseerde ik voor collega’s steeds vaker wijn-spijscursussen. Daarna besloot ik mijn eigen wijn- zaak te openen en later kwam ik bij Gall & Gall terecht als wijnspecialist. Inmiddels heb ik ook de titel Weinakademiker van de Oostenrijkse wijnacademie behaald en combineer ik mijn werk voor Gall & Gall met werkzaamheden voor KLM en het management van de vinologenopleiding.”

“De uitdaging is om wijnen te vinden die goed tot hun recht komen in de lucht”

Wijn aan boord

“Het leuke van het selecteren van wijnen voor KLM’s World Business Class, is dat we veel ruimte krijgen om uit te leggen waar een wijn vandaan komt en wat er bijzonder aan is. De uitdaging is om wijnen te vinden die van de hoogste kwaliteit zijn, maar ook goed tot hun recht komen in de lucht. Vanwege de droge lucht en lage druk proeven passagiers twintig tot dertig procent minder en komen zoete en zoute smaken minder tot hun recht, terwijl zuur en bitter juist hetzelfde blijven. Daarom kiezen we meestal voor wijnen die vol en fruitig zijn, met relatief weinig bittere elementen.”

 

Smaaktaal

“In principe kan iedereen leren wijnproeven. Het is een kwestie van veel doen, de juiste tools hebben om smaken te onderscheiden en het vocabulaire kennen om smaken te omschrijven. Ik raad iedere wijnliefhebber ook aan om The Oxford companion to wine van Jancis Robinson aan te schaffen; het ultieme naslagwerk.”

 

Proefreizen

“Mijn man en twee volwassen zonen zijn ook gek op wijn, dus we reizen graag met zijn allen naar wijngebieden over de hele wereld. Er is niets mooier dan wijn rechtstreeks uit het vat proeven.”

 

Grand Cru

“Mijn favoriete wijn-spijs-combinatie? Kreeft met een mooie witte bourgogne. De intensiteit van de wijn en de rijkheid van kreeft zijn dan perfect in balans. Als ik nog maar één wijnsoort in mijn leven mocht drinken, zou het sowieso een grand cru de bourgogne zijn.”

MORE KLM FOR YOU

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send