CITY GUIDE PANAMA-STAD

Stadsjungle Panama

Tekst Anouk Bowman

Bekijk hotspots

Stadsjungle Panama

Tekst Anouk Bowman

Leestijd: 5 min

Van een kosmopolitisch centrum naar een groene jungle in een uur: in Panama-Stad kan het. De wereldstad wordt omringd door natuurschoon én u kunt een kijkje nemen bij het technische wonder van het land: het Panamakanaal. 

Het heeft iets bijzonders: wereldwijd vooral bekendstaan om één waterweg. Hoewel de Panamezen de interesse voor het Panamakanaal wel gewend zijn, is er geen bewoner van Panama-Stad die de metropool puur en alleen vanwege de immense vaart zal aanprijzen. En terecht, want de stad heeft nog zo veel meer te bieden. Het is een plek van contrasten: een stad waar wolkenkrabbers voor een indrukwekkende skyline zorgen, maar de jungle ook op een steenworp afstand ligt, en waar een kosmopolitische sfeer en een rijke geschiedenis hand in hand gaan. Panama’s roots zijn terug te vinden in de koloniale wijk San Felipe, beter bekend als Casco Viejo. De oude pastelkleurige panden van de wijk staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst; er huizen naast hotels, ook cafés, boetiekjes en rooftopbars in.

Direct de natuur in? Vanuit Panama-Stad kun je zo op jungletocht 

Begin de ontdekkingstocht ’s ochtends met een kopje Geisha-koffie – ook wel de champagne onder de koffie genoemd en bovendien Panama’s trots – bij Café Unido. Wandel ’s middags naar San Felipe Neri Public Market voor raspao (geschraapt ijs) of een vers sapje tegen de warmte. De verse ceviche op de vismarkt is ook zeker een aanrader. Hierna reist u door naar het Biomuseo, waar u een schatkamer van kennis aantreft over Panama’s biodiversiteit. Het pand is ontworpen door architect Frank Gehry, die zich liet inspireren door de felle kleuren van maar liefst zes toekans, allemaal te zien in Panama. Liever de natuur in het echt beleven? Er worden verschillende jungletochten vanuit de stad georganiseerd. Wie weet spot u de Panamanian golden frog, beter bekend als de bonte klompvoetkikker. Inwoners geloven dat het zien van deze felgele kikkertjes geluk brengt.

Ymke Pas

ETEN EN DRINKEN

Fonda Lo Que Hay

Fondas zijn voor Panamezen wat cafés zijn voor Italianen: essentieel. Deze kleine, betaalbare eettentjes zijn al jaren een begrip en mogen tijdens een bezoek aan Panama-Stad dan ook eigenlijk niet worden overgeslagen. Bij Fonda Lo Que Hay geeft chef José Olmedo Carles Rojas traditionele Panamese gerechten, zoals ceviche en runderstoofpot, een moderne twist.
Edificio El Colegio, Calle José de Obaldía, instagram.com/fondaloquehay

Maito Restaurante

Met originele gerechten, vriendelijke bediening en legendarische desserts is het niet zo gek dat dit restaurant een welverdiende plek in de top 50 van beste restaurants van Latijns-Amerika heeft bemachtigd. Het beste kunt u meerdere gerechtjes bestellen en delen, de porties zijn aan de kleine kant.
Calle 50, Coco del Mar, maitopanama.com 

Juana Tranquila Taquería

Bij deze taquería schuiven gasten niet alleen aan voor de beste taco’s, ook de fundidos (dips met kaas en toppings naar keuze) zijn een perfect voorgerecht. Sla vooral de vistaco’s met ananas en ingemaakte ui niet over.
C. 56 Este Y 57, instagram.com.juanatranquilataqueria 

Unido

Bij Unido bent u aan het juiste adres om koffie te drinken gemaakt van echte Geisha-bonen. Op zoek naar een origineel souvenir? Neem een paar zakjes koffiebonen mee. Ook fijn: deze keten heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan.
C. 9a Oeste, cafeunido.com 

Capital Bistro

Capital Bistro is dé plek voor een aperitief. Het terras ligt aan het water en kijkt uit op de skyline van Panama- Stad. Geniet van hapjes zoals chicharrones, langoustines en tonijntartaar en drink er vooral een van de heerlijke cocktails bij.
Eloy Alfaro, Casco Viejo 

Las Clementinas

SLAPEN

  American Trade Hotel

Dit luxe hotel heeft ook een café waar Panama’s beroemde Geisha-koffie vers wordt gezet.
Plaza Herrera, Casco Viejo, americantradehotel.com

  Las Clementinas

Deze appartementen in Casco Viejo ademen geschiedenis en zijn vernoemd naar de voormalige, stijlvolle eigenares Clementina.
Calle 11 & Avenida B, Casco Viejo, lasclementinas.com 

  Magnolia Inn

Wakker worden met een spectaculair uitzicht op de skyline van de stad: het kan in dit opvallende boetiekhotel.
8-18 Calle 8 y Calle Boquete, Casco Viejo, magnoliapanama.com 

DOEN MET KINDEREN

Naar Panama-Stad

Vluchtduur 11 uur en 5 minuten.

BOEK JE REIS

Naar Panama-Stad vanaf 29.500 Miles.

MILES

PANAMAKANAAL

Miraflores Visitor Center

Een bezoek aan Panama-Stad is eigenlijk niet compleet zonder een kijkje te nemen bij het Panamakanaal. Het Miraflores Visitor Center is dé plek om de waterweg in z’n volle glorie te zien.
visitcanaldepanama.com 

Boottochten

Ervaar zelf het Panama-kanaal tijdens een cruise. Er worden verschillende opties aangeboden: u kunt zowel richting het zuiden als het noorden varen. Wilt u nog meer van het kanaal zien? Kies dan voor de full transit tour. Fijn: u wordt bij uw hotel opgehaald.
viator.com

  Viewpoint of the Americas

Wilt u het Panamakanaal gratis en in uw eigen tempo bekijken? Wandel dan naar Viewpoint of the Americas, beter bekend als Puente de las Américas.
Carr. Interamericana, Puente de las Américas 

Miraflores Visitor Center

Panamakanaal

PANAMAKANAAL

Miraflores Visitor Center

Een bezoek aan Panama- Stad is eigenlijk niet compleet zonder een kijkje te nemen bij het Panamakanaal. Het Miraflores Visitor
Center is dé plek om de waterweg in z’n volle glorie te zien.
visitcanaldepanama.com 

Boottochten

Ervaar zelf het Panama- kanaal tijdens een cruise. Er worden verschillende opties aangeboden: u kunt zowel richting het zuiden als het noorden varen. Wilt u nog meer van het kanaal zien? Kies dan voor de full transit tour. Fijn: u wordt bij uw hotel opgehaald.
viator.com

Viewpoint of the Americas

Wilt u het Panamakanaal gratis en in uw eigen tempo bekijken? Wandel dan naar Viewpoint of the Americas, beter bekend als Puente de las Américas.
Carr. Interamericana, Puente de las Américas 

Miraflores Visitor Center

Panamakanaal

Taboga Island

DOEN

  Biomuseo

Architect Frank Gehry – bekend van onder andere het Guggenheim Museum in Bilbao – ontwierp een museum met acht permanente tentoonstellingen en schitterende tuinen.
Amador Causeway 136, biomuseo.org

Amador Causeway

Huur na uw bezoek aan het Biomuseo een fiets bij een van de tentjes langs de Amador Causeway. Deze dertien kilometer lange weg verbindt Panama-Stad met een aantal eilandjes, zoals Perico en Flamenco Island. Drink er, genietend van het uitzicht, een drankje bij een van de vele bars en fiets dan terug naar het vasteland.
Amador Causeway

Gamboa Rainforest Tour

Neem een kijkje in de jungle met een speciale ‘luchttram’.Terwijl u tussen de bomen en kleurrijke vogels zweeft, vertelt een gids u van Biomuseo alles over de jungle en zijn inwoners.
getyourguide.com

  Casco Viejo

U kunt de geschiedenis van de oude wijk Casco Viejo ontdekken door een tour te boeken óf een audio walking tour te downloaden.
gpsmycity.com 

Metropolitan Natural Park

Bekijk de Panamese natuur tijdens een wandeltocht door dit natuurreservaat midden in de stad. Er huizen 227 soorten vogels, 36 soorten slangen, apen en nog veel meer.
tourismpanama.com

Biomuseo

DOEN MET KINDEREN

Naar Panama

Vluchtduur 11 uur en 5 minuten.

BOEK JE REIS

Naar Panama vanaf 29.500 Miles.

MILES

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send