Frederik van de Ven, Chief of Staff/Project Manager voor de EVPCargo bij Air France KLM: “In deze roerige tijden staat duurzaamheid meer dan ooit centraal bij Air France KLM Martinair Cargo. We hebben in 2020 onze verantwoordelijkheid genomen door bij de uitbraak van COVID-19 samen met de overheid een transportoperatie voor persoonlijke beschermingsmiddelen op te zetten.
Ook hebben we miljoenen maskers en andere persoonlijke beschermingsmiddelen naar Nederland gebracht. Begin dit jaar zijn de maskers vervangen door het transport van de COVID-19-vaccins. Om verdere stappen te zetten in onze Cargo Sustainability Roadmap, hebben we een team opgezet met collega’s uit verschillende afdelingen en hebben we wereldwijd Sustainability Representatives die lokale teams helpen op het gebied van sustainability.
Bij het creëren van een duurzamere toekomst voor de luchtvaart spelen een duurzame operatie, innovatie en samenwerkingen met andere partijen een cruciale rol. Een van onze initiatieven daarvoor is het AFKLMP Cargo SAF Programma dat eind 2020 is geïntroduceerd. Met dit programma kunnen bedrijven de productie en het gebruik van SAF stimuleren om zo de CO₂-impact van hun transport te verminderen.”
Jolanda Veeken, HR Consultant Culture & Behaviour: “Bij HR ligt de focus op het welzijn van mensen. Niet alleen het welzijn van onze eigen medewerkers, maar ook de mensen die deel uitmaken van onze bevoorradingsketen en de lokale gemeenschappen waarbinnen we actief zijn. Belangrijke thema’s zijn mensenrechten, diversiteit en inclusie, en duurzame inzetbaarheid. Ons doel is om leidend te zijn in onze bedrijfstak bij het op duurzame wijze overbrengen van de sociale waarde van de luchtvaart.
Belangrijk daarbij is het bevorderen van de bevlogenheid bij onze medewerkers. Medewerkers moeten zich gewaardeerd voelen, in hun kracht worden gezet en elkaar inspireren. We bieden onze medewerkers daarom de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en persoonlijk te groeien. Zo investeren we in duurzame inzetbaarheid van al onze medewerkers.”
Claire Luiten, CSR & Process Engineer Inflight Services, nevenfunctionaris en parttime cabin attendant: “Als aan boord een nieuw product wordt geïntroduceerd, zijn er vier criteria waarnaar we kijken: de kosten, duurzaamheid, aantrekkelijkheid voor de passagiers en gemak voor de crew.
Als het gaat om duurzaamheid spelen er meerdere factoren mee. Het gewicht van een product is bijvoorbeeld van groot belang, omdat lichter vliegen direct invloed heeft op de CO₂-uitstoot. Maar we kijken ook naar de oorsprong van materialen en hoe goed ze recyclebaar zijn. En als het gaat om de catering, checken we bij nieuwe gerechten altijd de duurzaamheid van de ingrediënten.”
Paul Fijen, Sustainable Lead Coordinator voor de IT-afdeling van KLM en lid van het IT MATTERS-programma: “‘IT MATTERS… digitaliseer bewust’ is het duurzaamheidsprogramma van onze IT-afdeling. Ons doel is de milieu-impact van de digitale oplossingen te verminderen, waarbij we ‘digital ethics’-principes toepassen. We gebruiken hierbij de zeven verschillende sporen van IT MATTERS.
Ons hoofddoel is de vermindering van ons aandeel in de milieuvoetprint van de afdeling Ground Operations voor 2030. Met een van de onderdelen in het programma richten we ons op de berekening van de totale CO₂-impact van de IT. Zo weten we precies hoeveel we moeten compenseren om een CO₂-neutrale afdeling te worden binnen de KLM Group. Onze missie is een succes als duurzaamheid een permanent onderdeel wordt binnen het DNA van de IT-afdeling.”