REISVERHAAL THAILAND

De glimlach van Thailand

Tekst Marieke Verhoeven

Koh Samui

Leestijd: 8 min

Thailand heeft indrukwekkende natuur, vriendelijke inwoners en goudkleurige tempels. Dat maakt het land van de glimlach populair. Sinds de pandemie is er echter iets veranderd: er komt steeds meer nadruk op duurzaamheid te liggen.

“Excuse me miss, we’re finished.” Met een paar ferme vuistslagen op mijn rug haalt de Thaise masseuse me abrupt uit mijn roes; het gevolg van een behoorlijk stevige en toch heerlijk ontspannende massage. Terwijl ik rustig overeind kruip, kijk ik nog wat slaperig rond om me te heroriënteren. De behandelkamer is een open constructie van bamboe gelegen op een heuvel, met uitzicht over dichtbegroeide bergen in de verte en parelwitte stranden en een azuurblauwe zee op loopafstand. De palmbomen wiegen sloom heen en weer en dankzij een aangename zeebries, de jasmijngeur van de massageolie die mijn neus prikkelt en het prettige gekwebbel van vogels en krekels op de achtergrond, kom ik langzaam terug in het hier en nu. Welkom op Koh Samui, op Phuket na het grootste eiland van Thailand en met zijn lagunes, jungle, watervallen en prachtige stranden een waar natuurparadijs.

Ik ben bij Kamalaya Koh Samui, een bekend wellnessresort waar bezoekers zich niet alleen compleet in de watten kunnen laten leggen, maar dankzij de holistische benadering ook aan hun mentale en fysieke gezondheid kunnen werken. Naast Kamalaya zijn er nog vele wellnessresorts op het eiland en gezien de eeuwenoude Thaise tradities op het gebied van spiritualiteit en natuurlijke genezing is dat niet zo vreemd. Koh Samui is zeker geen hidden gem, want net als andere eilanden in het zuiden van Thailand weten vele toeristen deze plek al decennialang te vinden.

Hua Hin

De Na Muang-waterval
op Koh Samui.

Wat Arun in Bangkok.

Met zijn stranden, jungle en watervallen is Koh Samui een waar natuurparadijs

Zeldzame zeekoeien

Maar er is hier – net als bij andere Thaise trekpleisters – wel iets veranderd sinds de pandemie. Want Thailand had een van de strengste reisrestricties tijdens de lockdown: het land hield bijna twee jaar de grenzen grotendeels gesloten voor buitenlandse bezoekers. Waar Thailand in 2019 nog veertig miljoen bezoekers ontving en daarmee op de achtste plaats stond van meest populaire bestemmingen wereldwijd, werd de toeristische industrie opeens hard getroffen. Toch was er één opvallende winnaar in die periode: de natuur. De zee bij het normaliter volle strand van Patong Beach werd opeens weer kristalhelder. Bij het eiland Ko Libong in de buurt van de havenstad Krabi werd een groep van dertig zeldzame zeekoeien gesignaleerd. En op Koh Samui maakten de met uitsterven bedreigde groene schildpadden (tao tanu) een comeback; ze legden voor het eerst in vijftien jaar meer dan tweehonderd eieren op het strand. De Thaise regering besloot hierop een vijfjarenplan te ontwikkelen met concrete doelstellingen op het gebied van biodiversiteit, circulariteit en duurzaam ondernemen.

Daarnaast kwam de focus te liggen op het vervangen van vervoermiddelen op fossiele brandstof door elektrische voertuigen. Zouden deze maatregelen echt werken, vraag ik me af als ik nog rozig van mijn massage het groene eiland verken met een e-scooter. (Fietsen is vanwege het drukke verkeer en het bergachtige binnenland geen optie.) En in hoeverre ben ik zelf schuldig geweest aan het belasten van de bijzondere en delicate natuur hier? Ik moet toegeven dat ik me hier in het verleden te weinig druk over heb gemaakt. Tijdens mijn eerdere bezoeken aan Thailand koos ik op aanraden van vrienden en reisblogs toch vooral voor de populaire strandbestemmingen en eilanden, zoals Koh Phi Phi, het door de film The Beach (2000) met Leonardo DiCaprio beroemd geworden eilandje dat op een gegeven moment zelfs op slot moest vanwege een te grote toestroom van toeristen. Hoe zou het anders en beter kunnen?

Naar Bangkok

Vluchtduur 11 uur.

BOEK JE REIS

Naar Bangkok vanaf 37.500 Miles.

MILES

De natuur was de opvallende winnaar tijdens de pandemie

Het yoga-paviljoen in het Kamalaya-resort.

Zoeken naar balans

Na een stop bij een eetstalletje langs de kant van de weg voor een versbereide pad thai (Thais noedelgerecht, red.), spreek ik af met een paar bestuursleden van de Green Island Foundation. Geïnitieerd door lokale ondernemers, heeft de foundation tot doel het delicate ecosysteem van Koh Samui te behouden. Onderwijs is een belangrijk aandachtspunt, legt bestuurslid Supinya Srithongkul enthousiast uit: “We investeren veel in scholen en leggen het belang van afvalbeheer en watergebruik uit aan de lokale jeugd. Het creëren van een circulaire economie is het doel en we moeten het bewustzijn vergroten.” Toeristen worden ook uitgenodigd om het plasticprobleem aan te pakken door deel te nemen aan opruiminitiatieven op het strand en te verblijven in resorts met een zero-plastic-beleid. Daarnaast stimuleert de foundation community based-projecten. “We proberen de lokale bevolking meer te betrekken bij de ontwikkeling van het eiland en grootschalige uitbreiding van hotelketens te voorkomen,” zegt bestuurslid Ruengnam Chaikwang, tevens voorzitter van de Thai Hotels Association. “We werken daarbij graag samen met wellnessresorts, omdat zij duurzaam ondernemen vaak al als uitgangspunt hebben. Het gaat uiteindelijk om het creëren van een balans tussen bewuste economische ontwikkeling en het behoud van ons eiland.”

Hij voegt eraan toe dat de druk op lokale ecosystemen vooral te wijten is aan het feit dat internationale toeristen slechts ongeveer twintig procent van het land bezoeken en maar liefst veertig procent van hen naar de regio Phuket gaat. Een deel van het probleem is dus inderdaad dat veel te veel mensen dezelfde plekken bezoeken, terwijl Thailand zo veel meer boeiende bestemmingen kent.

Lokale favorieten

Na een paar relaxte dagen op Koh Samui, waarbij ik onder andere met een typische Thaise longtailboot de minder bekende, maar prachtige eilandjes Koh Tan en Koh Madsum bezoek, besluit ik dan ook koers te zetten naar een redelijk onbekende bestemming op het vasteland: Hua Hin. Terwijl deze stad aan het strand op zo’n drie uur ten zuiden van Bangkok populair is bij de Thai – de koninklijke familie heeft er zelfs een residentie – laten buitenlandse toeristen het grotendeels links liggen. Onterecht, zo blijkt. Bij aankomst lijkt de stad zelf niet superbruisend, maar heeft het eerder de charme van een rustige badplaats. Rond zonsondergang komen bewoners massaal naar het mooie strand om te wandelen, hun hond uit te laten of te sporten. Hier geen luide bars of goedkope souvenirkraampjes langs het strand, alleen stijlvolle resorts en particuliere woningen.

De groente- en kruidentuin
in het Chiva-Som-resort.

Mango sticky rice

ETEN & DRINKEN

Streetfood

Het beste eten is vaak te vinden bij het kleinste stalletje langs de kant van de weg. Kijk waar de locals eten en vermijd rauw en ongewassen voedsel.

Lebua at State Tower

In dit torenhoge gebouw bevinden zich restaurant Sirocco, met mediterrane cuisine, en het twee-Michelinsterren-tellende Mezzaluna dat werkt met Japanse ingrediënten.
lebua.com

Phensiri

Dit restaurant in Chaweng Beach op Koh Samui is een must voor authentieke Thaise gerechten. Het staat bekend om de curry’s en visgerechten. Het restaurant heeft geen website, maar locals weten de weg.

Chinatown in Bankok

Resort Chiva-Som

SLAPEN

Kamalaya

Dankzij de zalige spa-behandelingen, de perfecte ligging mét privéstrand en het heerlijke eten is dit wellnessresort op Koh Samui een internationaal begrip.
kamalaya.com

Chiva-Som

Magazine Condé Nast Traveller riep Chiva-Som in 2022 uit tot ‘Top spa resort in the world’. Verwacht fijne behandelingen, strandtoegang en een topmenukaart.
chivasom.com

The Siam Hotel Bangkok

Dit historische hotel bestaat uit een koloniaal hoofdgebouw en een aantal art-deco villa’s met zwembad. Het interieur bevat bijzondere kunstobjecten.
thesiamhotel.com

Gasten worden bij
wellnessresort  Kamalaya
in de watten gelegd.

SLAPEN

Kamalaya

Dankzij de zalige spa-behandelingen, de perfecte ligging mét privéstrand en het heerlijke eten is dit wellnessresort op Koh Samui een internationaal begrip.
kamalaya.com

Chiva-Som

Magazine Condé Nast Traveller riep Chiva-Som in 2022 uit tot ‘Top spa resort in the world’. Verwacht fijne behandelingen, strandtoegang en een topmenukaart.
chivasom.com

The Siam Hotel Bangkok

Dit historische hotel bestaat uit een koloniaal hoofdgebouw en een aantal art-deco villa’s met zwembad. Het interieur bevat bijzondere kunstobjecten.
thesiamhotel.com

ETEN & DRINKEN

Streetfood

Het beste eten is vaak te vinden bij het kleinste stalletje langs de kant van de weg. Kijk waar de locals eten en vermijd rauw en ongewassen voedsel.

Lebua at State Tower

In dit torenhoge gebouw bevinden zich restaurant Sirocco, met mediterrane cuisine, en het twee-Michelinsterren-tellende Mezzaluna dat werkt met Japanse ingrediënten.
lebua.com

Phensiri

Dit restaurant in Chaweng Beach op Koh Samui is een must voor authentieke Thaise gerechten. Het staat bekend om de curry’s en visgerechten. Het restaurant heeft geen website, maar locals weten de weg

Hua Hin is ook de thuisbasis van een van de meest iconische duurzame wellnessresorts in Thailand: Chiva-Som. Het is even sparen, maar deze wellnessparel is elke euro waard. Alle privévilla’s van dit complex liggen in een bosachtige omgeving en zijn ontworpen in feng-shui-stijl, en de spabehandelingen – waaronder Chakra Balance en Watsu (een mix van hydrotherapie en shiatsu-massage) – zijn van de hoogste kwaliteit. Ook heeft het resort een eigen groente- en kruidentuin, waar ik een tour krijg van chef Sinchai Srivipa. “We gebruiken zo veel mogelijk zelf verbouwde producten in onze keuken,” legt hij uit. “De Thaise keuken is zo rijk aan ingrediënten, waarom zouden we die ergens anders vandaan halen?” Als ik terug in het resort een romige massaman curry van zoete aardappel en aubergine eet, gevolgd door een boterzachte mango sticky rice – het traditionele Thaise toetje met mango, plakrijst en kokosmelk – kan ik hem alleen maar gelijk geven. Het is hoopgevend om te zien hoe zo’n resort niet alleen investeert in lokaal produceren, maar ook gasten hierbij betrekt, waardoor het belang hiervan meer gaat leven.

Zintuigen op scherp

Ook tijdens de laatste paar dagen in Bangkok probeer ik bewuste keuzes te maken die de lokale economie ondersteunen door de grote toeristische attracties te vermijden. Dat blijkt niet zo moeilijk als gedacht. Dankzij het uitstekende metrosysteem en de razendsnelle sky trains (het eerste CO2-neutrale treinsysteem ter wereld) zijn bijna alle delen van de enorme stad redelijk eenvoudig met elkaar verbonden. Een fietstocht door Chinatown geeft een uniek inkijkje in het dagelijks leven van de locals en een bezoek aan een van de vele tempels (wats) biedt de perfecte break uit het drukke straatbeeld. Als ik rond mijn laatste zonsondergang met een longtailboot over de Chao Phraya-rivier vaar en de zon achter de tempel Wat Arun zie zakken, neem ik me voor om tijdens mijn volgende trip naar Thailand weer nieuwe plekken te bezoeken. Wellicht naar het minder bekende noorden? In ieder geval zal ik mijn zintuigen weer op scherp zetten.

DOEN MET DE KINDEREN

Naar Bankok

Vluchtduur 11 uur.

BOEK JE REIS

Naar Bangkok vanaf 37.500 Miles.

MILES

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send