KLM FOR YOU VLIEGTUIG WASSEN
Vliegtuig wassen

Vliegens­vlug een schone vloot

Om het opvallende blauw van de KLM-vloot blinkend schoon te houden, wast een speciaal schoonmaakteam in Hangar 11 op Schiphol alle vliegtuigen met de hand schoon. “De vleugels schoonmaken, is het lastigst.”

Beeld: Natascha Libbert, Tekst: Anouk Bowman
leestijd: 5 min

lees verder

De gigantische Hangar 11 op Schiphol-Oost oogt vanaf de buitenkant al indrukwekkend, maar vanbinnen is het gebouw pas écht imposant: er staan momenteel maar liefst drie vliegtuigen in de enorme ruimte, klaar om gepoetst te worden. Maar waar zijn de draaiende wasborstels en de gigantische föhn, zoals die bij autowasserettes gebruikt worden? “Dat is niet hoe we de vliegtuigen schoonmaken,” lacht Primo Beredo, al 42 jaar werkzaam als Exterior Cleaner bij KLM. “Alle KLM-toestellen worden met de hand gewassen.”

Alle emmers verzamelen

Wie zich een voorstelling probeert te maken van hoe dat dan gaat – met emmers zeepsop en grote sponzen – blijkt het niet eens helemaal bij het verkeerde eind te hebben. “We werken inderdaad met emmers en lange borstels,” legt Beredo uit. “We hebben twee methodes waarop we de vliegtuigen schoonmaken. De eerste en meestgebruikte methode is de semi-dry wash. Daarbij wordt het vliegtuig ingewreven met speciale zeep. Als de zeep vervolgens goed is ingetrokken, wordt deze eraf gepoetst met een spons. Eventuele resterende viezigheid of zeepresten worden vervolgens met een microvezeldoekje eraf gewreven. Als er desondanks nog steeds zeepresten op het oppervlak zitten, worden deze met een doek verwijderd.” Ik vraag me hardop af of hardnekkige vlekken zoals olie ook alleen met de zeep en een doekje verwijderd kunnen worden. “Nee, daar is de tweede methode – de zogenoemde wet wash – voor ontwikkeld,” legt Beredo uit. “We sprayen een speciaal soort gel over de buitenkant van het vliegtuig, schrobben het oppervlakte vervolgens goed en spoelen het geheel met een waterslang af.” Hoewel de meeste passagiers ongetwijfeld liefst een blinkend schoon toestel in stappen, wordt een vliegtuig niet alleen om esthetische redenen gewassen, legt Michel Kaldenhoven, Teamleader Exterior Cleaning, uit. “De vliegtuigen worden schoongemaakt om ze zo aerodynamisch mogelijk te maken. Vuil kan een toestel zwaarder maken, wat ervoor zorgt dat er onnodig brandstof wordt verbruikt. Een gewassen toestel is lichter en verbruikt dus minder brandstof. Daarnaast blijft de verflaag aan de buitenkant van het toestel zo langer zitten.”

Gerard Beredo (links) en Primo Beredo (rechts)

“Vuil kan een toestel zwaarder maken, wat ervoor zorgt dat er onnodig brandstof wordt verbruikt”

Sectie voor sectie schoon

Om de vliegtuigen zo schoon mogelijk af te leveren, werken de Exterior Cleaners in teams van zes, elk een shift van acht uur. Wast een team van zes dan binnen acht uur een heel toestel? “Nee hoor,” vertelt Primo Beredo. “Hoelang het duurt om een heel toestel te wassen, hangt af van het vliegtuigtype, de schoonmaak­methode die moet worden toegepast, hoelang het vliegtuig in Hangar 11 voor onderhoud verblijft en in welk deel van de zogenaamde wash-interval het vliegtuig verkeert.” Wat bedoelt hij met wash-interval? “Omdat we niet de tijd hebben een vliegtuig in een keer in z’n geheel te wassen, is het toestel onderverdeeld in bepaalde secties,” legt Beredo uit. Hij pakt ter verduidelijking een vel papier uit zijn broekzak, met daarop een vliegtuig dat is onderverdeeld in de secties C1 tot C18. “Nadat een toestel een aantal vluchten heeft gemaakt, keert het terug voor schoonmaak van de volgende sectie. Vervolgens wordt vastgelegd hoeveel secties er nog gewassen moeten worden en welke prioriteit hebben. Zo wordt bepaald welke vliegtuigen als eerste aan de beurt zijn.

Vleugeldiensten

Primo Beredo’s zoon Gerard is ook werkzaam als Exterior Cleaner bij KLM. Hij legt uit: “Met onze twee wasmethodes besparen we maar liefst acht miljoen liter water per jaar. Ook wordt het gebruikte water opgevangen en vervolgens naar een speciaal centrum gestuurd waar de chemicaliën uit het water worden gefilterd. Op deze manier is het weer gereed voor hergebruik.” En wat is eigenlijk het lastigste om schoon te krijgen? Gerard Beredo lacht. “De vleugels. Die schoonmaken is fysiek het zwaarste klusje, omdat we continu onze armen omhoog moeten strekken om bij het oppervlak te kunnen. We verdelen die klus daarom met elkaar: de vleugels van een toestel doen we om de beurt.”

MORE KLM FOR YOU

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send