CITY GUIDE NEW YORK

Lonkend
New York

Tekst Iris van den Broek

Bekijk hotspots

Leestijd: 5 min.

Wie ooit New York heeft bezocht en denkt alles te hebben gezien, komt bedrogen uit. Want in Manhattan & co. blíjven de leuke plekken en must-sees maar komen.

New York, New York … De stad die nooit verveelt. Alles zien in één bezoek is praktisch onmogelijk. Jammer? Zeker niet, want het betekent dat de stad interessant blijft. En dan hebben we het niet alleen over Manhattan, maar ook over de andere vier boroughs (Brooklyn, Staten Island, The Bronx en Queens). Jong, trendy en industrieel is de wijk Williamsburg in Brooklyn. Met streetart op elke straathoek, hippe koffietentjes en avocado-toast-cafeetjes aan de levendige Bedford Avenue. Met de L-train is dit deel van New York makkelijk te bereiken, maar een wandeling over de Williamsburg Bridge is eigenlijk leuker. De laatste jaren verschuift de focus ook langzaam naar het up-and-coming Red Hook-district, een rauw, industrieel havengebied dat dankzij de Ikea-vestiging (en de daarbij behorende gratis Ikea-ferry vanaf Manhattan) nieuw leven ingeblazen heeft gekregen. Alleen de geweldige zwaardvisburgers van restaurant Brooklyn Crab of de burgers van Hometown Bar-B-Que zijn al een reisje over het water waard.

Manhattan kreeg er in mei 2021 een eiland bij: Little Island

Uiteraard staat Manhattan ook niet stil. Zo kreeg het eiland er in mei 2021 een eiland bij in de vorm van Little Island. Dit stadspark wordt gedragen op palen en betonnen ‘tulpen’ en ligt midden in de Hudson. Het heuvelachtige mini-landschap telt maar liefst 350 plantensoorten en heeft een amfitheater waar ’s zomers optredens worden gehouden. Ook de nabijgelegen buurt Hudson Yard met een enorme shoppingmall en publieke tuinen zijn een welkome toevoeging aan the city that never sleeps. New York, New York … De stad die lonkt met duizend redenen om (weer eens) te gaan!

Ymke Pas

ETEN EN DRINKEN

Chelsea Market

Wijn, kaas, cheesecake, streetfood: de overdekte Chelsea Market is een foodie-paradijs. U vermaakt zich hier van ontbijt tot lunch.
75 9th Avenue

Devoción

In het hippe Wiliamsburg zit Devoción, een koffiebar met eigen branderij. Volgens velen is dit de beste koffie van Brooklyn. Bezoekers schuiven hier aan in een industriële huiskamersetting.
69 Grand St. Brooklyn

Gallow Green

Een geheime tuin in de zomer en een knusse lodge met dennenbomen in de winter: het dakterras Gallow Green op het McKittrick Hotel is het hele jaar door een hotspot. Op het menu: gerechten geïnspireerd op het seizoen.
542 W 27th St.

Joe’s Pizza

Iedereen zou eigenlijk een classic New York pizza slice van Joe’s Pizza moeten proeven. Er zijn zes vestigingen, maar de oorspronkelijke locatie (opgericht in 1975) ligt in Greenwich Village.
7 Carmine St.

Bell Book & Candle

Lokaal, biologisch en duurzaam: op het menu van BB&C in de West Village staat groente uit hun daktuin, samen met bijvoorbeeld tonijn, burrata of oesters.
141 W 10th St.

Trinity Place Bar & Restaurant

Diep onder de wolkenkrabbers van het financiële district zit een bar verstopt in een oude bankkluis uit 1904. De kluisinhoud is geruimd, maar Trinity Place Bar & Restaurant dat er nu zit, is goud waard.
115 Broadway

Katz’s Deli

Voor veel New Yorkers is een broodje pastrami synoniem aan een bezoek aan Katz’s Deli. De deli begon in 1888 als familiezaak en is nu een waar instituut. Op het menu staat vooral veel vlees: van pastrami tot hotdogs en van corned beef tot cheeseburgers.
205 E Houston St.

Little Island

SLAPEN

The Ludlow Hotel

Dit hotel is geïnspireerd op de rauwe charme van de Lower East Side en dat is te zien in het trendy interieur met relaxte vibe. Kamers op de hogere verdiepingen kijken uit op de majestueuze skyline van Manhattan.
180 Ludlow St.

MADE Hotel

Op een steenworp afstand van het Empire State Building ligt het MADE Hotel. De kamers van dit viersterrenhotel zijn minimalistisch ingericht. Op de achttiende verdieping is een cocktaillounge met panoramisch uitzicht.
44 W 29th St. 

The Collective Paper Factory

Engelse telefooncellen in de lobby en vloerlampen gemaakt van waterleidingen: The Collective Paper Factory is een überhip hotel in Queens, aan de overkant van de Queensboro Bridge.
37-06 36th St., Long Island City

DOEN MET KINDEREN

Naar New York

Vluchtduur 8 uur.

BOEK JE REIS

Naar New York vanaf 15.000 Miles.

MILES

DOEN

SUMMIT

Het nieuwste observatiedek van New York ligt op het 427 meter hoge One Vanderbilt. Het staat garant voor een weergaloos uitzicht.
45 E 42nd St.

Hudson River Greenway

Langs de westkant van Manhattan ligt de Hudson River Greenway: een fietspad dat onder meer langs de Chelsea Piers voert. Fietsen zijn te huur via Citi Bike-punten.
Pier I, W 71 St.

Yankee Stadium

In The Bronx ligt het stadion van de New York Yankees. Er zijn rondleidingen, of ga naar een honkbalwedstrijd.
1 E 161 St. The Bronx

The Ludlow Hotel

SUMMIT

The Morgan Library & Museum

CULTUUR

The Morgan Library & Museum

De bibliotheek van de Amerikaanse multimiljonair J.P. Morgan lijkt wel weggelopen uit een sprookjesboek. Het bijbehorende museum heeft zowel permanente als tijdelijke exposities.
225 Madison Ave.

The Met Cloisters

Dit onbekendere zusje van het populaire Metropolitan Museum of Art ligt in Fort Tryon Park met uitzicht over de Hudson. De collectie bestaat uit kunst en architectuur uit de Europese middeleeuwen.
99 Margaret Corbin Drive

Apollo Theater

Elke woensdagavond is het Amateur Night in het legendarische Apollo Theater in Harlem. Een talentenjacht die ooit de carrières van onder anderen Ella Fitzgerald, James Brown en Jimi Hendrix lanceerde.
253 W 125th St.

Apollo Theater

New York Transit Museum

Stap niet het Court Street Station binnen om met de metro te gaan. In dit historische metrostation in Brooklyn zit nu een museum vol vintage treinen en andere artefacten.
99 Schermerhorn St., Brooklyn

Skyline Drive-In

Met killer views op de Manhattan skyline is het nog lastig om de ogen op de film te houden in deze open-air drive-inbioscoop in Brooklyn. Geen auto? Voor walk-ins staan er altijd wat tuinstoelen gereed.
1 Oak Street, Brooklyn

DOEN MET KINDEREN

Naar New York

Vluchtduur 8 uur en.

BOEK JE REIS

Naar New York vanaf 15.000 Miles.

MILES

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send