Check-in

De mooiste reisinspiratie voor uit én thuis

Montpellier

MEDITERRAAN & ARTISTIEK

Marie-Dominique Bellamy- Clauzel (59) is directeur van het Bureau van Toerisme in Montpellier. Ze woont en werkt er al veertig jaar en kent de stad op haar duimpje.

Wat maakt Montpellier zo’n fijne stad?

“Montpellier is een mediterrane stad met een groot aanbod op het gebied van kunst en cultuur, een geweldig historisch centrum en heel veel gezelligheid. Er wonen veel studenten, waardoor er een levendige sfeer hangt. Daarnaast ligt de stad te midden van prachtige natuur en uitgestrekte wijngaarden in de Languedoc.”

Hoe kan men Montpellier het best ontdekken?

“Les Montpelliérains pakken de fiets in de stad en om de omliggende natuur te bereiken. Er zijn veel fietspaden. Zelf verken ik Montpellier het liefst te voet, want ik woon in het hart van de stad. Als ik naar andere delen van de stad wil, neem ik een van de vier tramlijnen.”

Wat zijn de must-sees in Montpellier?

“De Jardin Royal du Peyrou en de botanische tuin zijn indrukwekkend. Het Musée Fabre is een van de grootste van Zuid-Frankrijk en het MOCO is een gloednieuw centrum voor hedendaagse kunst. Om de geschiedenis van de stad te leren kennen is een rondleiding met gids een aanrader. Bezoekers wandelen langs de Porte du Peyrou, middeleeuwse straten en statige herenhuizen. Wijnproeven in een van de kastelen aan de rand van de stad hoort erbij. Net als uitgebreid dineren in een van de vele restaurants.”

Naar Montpellier

Vluchtduur 1 uur en 50 minuten.

BOEK JE REIS

Naar Montpellier vanaf 8.500 Miles.

MILES

Amsterdam

En er was licht

Tijdens de donkerste maanden van het jaar verlicht het Amsterdam Light Festival de hoofdstad. Dit jaar is een bijzondere editie, want het festival viert zijn tiende verjaardag. Ter ere daarvan maken de populairste en indrukwekkendste lichtkunstwerken van de afgelopen tien jaar een comeback. Zoals gebruikelijk wordt een route langs de grachten uitgestippeld, met twintig grootschalige installaties waar je per rondvaartboot voorbij kunt varen.

2 december 2021 t/m 23 januari 2022. amsterdamlightfestival.com

Handig

EIGEN DESIGN

Het Zweedse merk Fjällräven introduceerde het Kånken-model in 1978. Nu kun je je eigen versie van de rugzakklassieker ontwerpen met Kånken Me. Daarbij zijn er veertien kleuren om uit te kiezen.
fjallraven.com

Iwan Baan

Amsterdam

Eye trakteert

Eye Filmmuseum bestaat dit jaar 75 jaar en ter ere daarvan wordt Eye Film Player gelanceerd. Via deze streamingdienst kunt u on demand een selectie uit de Eye-filmcollectie bekijken. U vindt er spraakmakende documentaires en films, waaronder Nederlandse speelfilms, internationale filmklassiekers en maandelijks nieuwe compilaties met beelden uit de collectie stille films. Een groot deel van het aanbod is nergens anders online te zien.

eyefilm.nl

Fotoboek

WONDERLIJKE WATEREN

Zoals de titel al doet vermoeden gaat Agua, het eerste fotoboek van fotograaf Denisse Ariana Pérez, over water. Of meer specifiek: de interactie tussen mens en water. De fotograaf neemt de lezer mee op reis langs het Retba-meer in Senegal, dat door de grote hoeveelheden zout een opmerkelijke roze kleur krijgt, langs het immens grote Lake Victoria in Uganda en naar… Denemarken. Het contrast tussen de kleuren en sfeer van noord en zuid maakt indruk.

€ 45. Mendo. 

Frankrijk – Zwitserland – Zweden

3x voor wie durft

Een keer wat anders tijdens de wintersport? Deze activiteiten laten de adrenaline pieken.

Kopje-onder

Normaal gesproken is het belangrijk om níet onder het ijs terecht te komen, maar in de Franse plaats Tignes is dat precies de bedoeling. Tenminste, voor wie gaat ijsduiken onder het twee meter dikke ijs op Lac de Tignes. Ervaring is niet nodig – ijsduikers worden begeleid door een gediplomeerd instructeur – een beetje lef wel.

evolution2.com/tignes

Als een raket

Sleeën klinkt misschien een tikje suf, maar wie van de vier kilometer lange slee-piste op de Zwitserse berg Moléson is afgegleden piept wel anders. Hoe later op de dag, hoe ruiger de piste. Er passen twee personen op een slee en de activiteit is ook geschikt voor kinderen, mits ze de slee kunnen besturen.

moleson.ch/en/sledding/

Op die fiets

Het lijkt net een fiets: met een stuur en een zadel, maar in plaats van twee wielen zitten er twee korte ski’s onder dit stalen ros. Voor een beetje Hollander is zo’n ‘snowbike’ prima te doen, voor wie toch liever eerst oefent, is er in het Zweedse Åre ook een twee uur durende cursus te volgen. Daarna vliegt u zo de piste af.

exploreare.se

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send