REISVERHAAL MADRID

Meester­lijk Madrid

Tekst Annebeth Vis

Leestijd: 8 min

Madrid is een walhalla voor kunstliefhebbers, maar duik de bruisende barrios in en u ontdekt een stad die la buena vida net zo hoog in het vaandel heeft staan.

Al woon ik al bijna de helft van mijn leven met veel plezier in Barcelona, ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik me nooit heb laten verleiden door ‘rivaal’ Madrid. De prestigieuze musea, vorstelijke monumenten, maar ook rumoerige tapasbars, alternatieve buurtjes en de ontvankelijke Madrilenen zelf, altijd in voor een praatje of een caña (biertje). Met als kers op de taart een bruisend nachtleven: Madrid is geweldig. Geen wonder dus dat ik opgetogen ben over mijn weerzien met de Spaanse hoofdstad.

Mysterieuze kunst

Dat Madrid zich kan meten met de grootste kunststeden ter wereld, bewijst een bezoek aan het Prado-museum. Vanaf station Atocha, waar ik arriveer met de trein, is het nog tien minuten lopen via de Paseo del Prado, met zijn statige optrekjes, sierlijke fonteinen en platanen. Eigenlijk is het neoklassieke Prado-gebouw al een bezienswaardigheid an sich. Hier worden sinds 1819 de kunstwerken ondergebracht die door de eeuwen heen zijn verzameld door de Spaanse koninklijke familie. Alle belangrijke Spaanse hofschilders, onder wie Velázquez, Francisco Goya en El Greco zijn er te vinden, evenals taferelen uit de Spaanse geschiedenis van de 12e tot de 19e eeuw. Het Museo Nacional del Prado staat ook bekend om de Vlaamse meesters, zoals Rubens, en om de werken van de Nederlandse Jheronimus Bosch en belangrijke Italiaanse schilders als Fra Angelico en Tintoretto.

De Tuin der lusten van Bosch is publieksfavoriet in het museum. Het doek vol surrealistische wezens en bizarre figuren is totaal anders dan alle andere schilderijen die in de zalen van het Prado hangen. Ook Las meninas – vertaald: de hofdames – van Diego Velázquez wordt door geen bezoeker overgeslagen. Het schilderij, met daarop de 17e-eeuwse Spaanse prinses Margarita, dochter van Filips IV en Maria Anna van Oostenrijk, haar hofdames en Velázquez zelf, staat bekend als zijn meest mysterieuze werk. Madrids nummer twee als het gaat om kunst, het Reina Sofía, bevindt zich op loopafstand. In 1995 werd bij wet bepaald dat het Prado voortaan de werken tot 1881 – het geboortejaar van schilder Pablo Picasso – zou herbergen, en het Reina Sofía alle latere stukken. Zo kwam het dat Picasso’s wereldberoemde Guernica uit 1937, dat het bombardement van de Duitsers op de Baskische stad Guernica toont, verhuisde van het Prado naar het Reina Sofía, waar het sindsdien het onbetwiste topstuk vormt van de collectie. In het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía hangt met name werk van Spaanse kunstenaars, onder wie meesters als Salvador Dalí en Joan Miró. Het Museo Thyssen-Bornemisza maakt de kunstdriehoek van Madrid – met de grootste concentratie werken van Europa – compleet. Hier hangen creaties van Rembrandt tot Caravaggio en van Kandinsky tot Mondriaan.

Estanque Grande del
Buen Retiro-park

De wijk Malasaña

De ware ziel van de Madrileen is te vinden op de markt

Traditionele bars en streetart

Ik zou dagen in Madrids grootste kunstschatkist kunnen ronddwalen, maar ik heb die middag afgesproken met stadsgids Yolanda Koevoets van MadWay to Madrid. We ontmoeten elkaar bij Barbieri, een grand café in Lavapiés. Deze buurt ontstond in de 15e eeuw als nederzetting voor handelaren op doorreis. Lange tijd trok de wijk nieuwkomers aan van het Spaanse platteland, vanaf de jaren tachtig ook buitenlandse immigranten. Tegenwoordig is de multiculturele buurt populair onder hipsters en jongeren. Dat levert een gemêleerd straatbeeld op met traditionele bars, Marokkaanse kappers, exotisch geurende eettentjes, trendy winkels en kritische straatkunst. We komen aan bij een muur vol kleurrijke streetart. Muros Tabacalera blijkt de buitenmuur van misschien wel de grootste verrassing van Lavapiés: de voormalige tabaksfabriek La Tabacalera. We gaan naar binnen. In de industriële setting, waar niks aan werd gedaan sinds de sluiting van de fabriek twintig jaar geleden, hangen op dat moment de levensgrote doeken van de expositie Flores van cineast Pedro Almodóvar en schilder Jorge Galindo.

Het marktleven

Door naar de San Fernando-markt. De hal is zonder opsmuk maar dat deert de vele bezoekers niet. De klanten, inclusief 80-plussers en kleine kinderen, schuifelen langs de kraampjes. “Eten op de markt is hier een fenomeen,” verklaart Yolanda de drukte, terwijl ze de stalletjes vol heerlijkheden laat zien.

“De mensen komen niet voor de boodschappen, maar voor de gezelligheid. In Spanje draait het leven nu eenmaal om eten.” De ware ziel van de Madrileen is te vinden op de markt. Hier komt u de levensgenietende Spanjaard tegen zonder haast, die ontspannen nóg een hapje en een drankje bestelt, terwijl hij een vermakelijk gesprek voert met de persoon die naast hem staat. Het begon allemaal bij de Mercado de San Miguel in hartje stad. Yolanda: “Die werd begin deze eeuw opgekocht door particuliere investeerders. Toen de compleet vernieuwde foodmarkt in 2009 heropende, bleek de formule zo’n succes, dat alle andere centrummarkten volgden.” Als we hier na onze wandeling door Lavapiés langskomen, begrijp ik waarom. De uitgestalde hapjes zijn ware kunstwerken. In het centrum ligt ook het elegante Plaza Mayor, ooit de marktplaats voor de lokale bevolking, nu een belangrijke trekpleister voor toeristen. Hiervandaan leidt de Calle Mayor naar het Palacio Real, het werkpaleis van de Spaanse koning. Niet zomaar een kantoortje, dit barokke 18e-eeuwse paleis telt meer dan drieduizend vertrekken waarvan er tientallen te bezichtigen zijn. Hoogtepunten zijn de indrukwekkende keuken, de bibliotheek, de Stradivarius-collectie en de vele kunstwerken. Koninklijke grandeur alom.

Naar Madrid

Vluchtduur 2 uur en 35 minuten.

BOEK JE REIS

 Compenseer uw CO2-uitstoot van deze KLM-vlucht voor € 3.

COMPENSEER

Naar Madrid vanaf 7.500 Miles.

MILES

Winkelstraat
Gran Via

Winkelstraat
Gran Via

In een creatief jasje

De volgende ochtend wil ik eigenlijk uitwaaien in het Retiro-park, op zonnige dagen dé plek om te hardlopen, fietsen of picknicken. Hier huist ook expositiehal Palacio de Cristal, een spectaculair 19e-eeuws paviljoen van glas en smeedijzer. Maar het weer zit niet mee, dus ik besluit naar de wijken Chueca en Malasaña te gaan. Malasaña was in de jaren tachtig het broeinest van tegendraadse jongeren. Ik spot graffitimuren, donkere cafés, maar ook hippe gastrobars, strakke conceptstores en een creatieve muur die volhangt met schoenen waaruit planten groeien. Het werk van een buurtbewoner die de wijk wilde ‘vergroenen’. Chueca staat bekend als een van Madrids meest kosmopolitische buurten, vol designerboetieks en kunstgalerieën. Mad is Mad bijvoorbeeld, waar opkomende Spaanse artiesten exposeren. Of de eclectische interieurwinkel Mestizo Contemporary Store. Het is een van de oudste buurten, maar duidelijk the place to be voor de modernste stadsbewoners.

Na een lunchstop bij Casa Lolea, een traditionele taverne in een eigentijds jasje, ga ik naar de chique wijk Salamanca, met de zogenoemde Milla de Oro (gouden mijl), waar alle luxemerken te vinden zijn in mooie winkels. Ik bezoek ook het paleisje en tegenwoordige museum van zakenman José Lázaro Galdiano, die in de loop der jaren een indrukwekkende kunstcollectie wist op te bouwen, inclusief werk van Jheronimus Bosch, Goya en El Greco. Het is extra bijzonder om die schilderijen te zien hangen in wat eens een ‘gewone residentie’ was. Het loopt al tegen het einde van de dag als ik aankom bij Plaza de Colón, waar in een oude bioscoopzaal tegenwoordig foodhall Platea zit. De tent heeft wel wat weg van een stijlvolle nachtclub: er draait een dj, de muziek staat redelijk hard en al gauw krijg ik door dat het hier gaat om meer dan alleen tapas eten. Dus bestel ik een gin-tonic en blijf ik de rest van de avond hangen.

Taberna la Carmencita

ETEN & DRINKEN

Bacira

In dit restaurant eet u fusiongerechten met Spaanse, Japanse en Aziatische invloeden. Bacira biedt luxe maaltijden voor toegankelijke prijzen, vandaar dat reserveren een must is.
Calle del Castillo 16 

Azotea del Círculo

Op het dak van het prestigieuze Círculo de Bellas Artes (Kring voor Schone Kunsten) geniet u van goed eten én een fantastisch uitzicht.
Calle del Marqués de Casa Riera 2

Chocolatería San Ginés

Madrilenen mogen churros (zoete deegwaren) met chocolade dan vooral als ontbijt eten, hier staat altijd een rij.
Pasadizo de San Ginés 5

Citroentaart bij Taberna la Carmencita

ETEN & DRINKEN

Bacira

In dit restaurant eet u fusiongerechten met Spaanse, Japanse en Aziatische invloeden. Bacira biedt luxe maaltijden voor toegankelijke prijzen, vandaar dat reserveren een must is.
Calle del Castillo 16 

Azotea del Círculo

Op het dak van het prestigieuze Círculo de Bellas Artes (Kring voor Schone Kunsten) geniet u van goed eten én een fantastisch uitzicht.
Calle del Marqués de Casa Riera 2

Chocolatería San Ginés

Madrilenen mogen churros (zoete deegwaren) met chocolade dan vooral als ontbijt eten, hier staat altijd een rij.
Pasadizo de San Ginés 5

SLAPEN

Hotel Room Mate Óscar

Dit boetiekhotel in de wijk Chueca heeft strakke, moderne kamers. Vanaf het dak geniet u van een prachtig uitzicht over de stad.
room-matehotels.com

Hotel Puerta América

Architecten van over de hele wereld bundelden hun krachten en werkten samen aan dit hotel. Daardoor heeft elke verdieping een totaal andere look. Het hotel heeft ook meerdere bars.
hotelpuertamerica.com

Only You Boutique Hotel

Eigentijds boetiekhotel in een19e-eeuws paleis midden in het centrum. Beschikt over een fijne lounge en mooie bar.
onlyyouhotels.com

Stadspark Jardines
del Buen Retiro

SLAPEN

Hotel Room Mate Óscar

Dit boetiekhotel in de wijk Chueca heeft strakke, moderne kamers. Vanaf het dak geniet u van een prachtig uitzicht over de stad.
room-matehotels.com

Hotel Puerta América

Architecten van over de hele wereld bundelden hun krachten en werkten samen aan dit hotel. Daardoor heeft elke verdieping een totaal andere look. Het hotel heeft ook meerdere bars.
hotelpuertamerica.com

Only You Boutique Hotel

Eigentijds boetiekhotel in een19e-eeuws paleis midden in het centrum. Beschikt over een fijne lounge en mooie bar.
onlyyouhotels.com

Klinken en lachen

Mijn laatste dag is een zondag en dat betekent een bezoek aan de vlooienmarkt van El Rastro. Kunsthistoricus en stadsgids voor Insider’s Travel Pablo López Navarro runt hier een succesvolle architectuurstudio en hij neemt me mee op pad. “Dit is een onvervalste volksbuurt, maar we zien ook hier steeds meer nieuwe concepten op het gebied van horeca en design.” We komen langs een winkel met prachtig keramiek, een zaak met fantastische handgeweven Spaanse stoffen en conceptstore El Imparcial, dat op de eerste verdieping een stijlvol restaurant heeft. In de hoofdstraat, de Calle de la Ribera de Curtidores is het afgeladen vol. “Maar voor de echte beleving moet je in de zijstraatjes zijn,” weet Pablo me te vertellen.

Hoewel er nog genoeg op mijn to-dolijst staat, weet ik dat ik zijn raad niet in de wind moet slaan, dus sla ik een zijweg in. Overal lopen obers rond met dienbladen vol cañas en tapas. Ik besluit een bord huevos estrellados te bestellen: gebakken eieren met aardappels en serranoham. Er wordt geklonken, gelachen en hard gepraat. De bevolking in Madrid is misschien wel de meest goedlachse hoofdstedelijke bevolking die ik ken. Het sociale leven vindt buitenshuis plaats en ontstaat spontaan. Straks zit ik weer in de trein naar huis, dus zolang het nog kan, geef ik me eraan over en geniet. Nog een drankje, por favor. Madrid heeft me opnieuw weten in te palmen.

VOOR DE
ZAKENREIZIGER

Naar Madrid

Vluchtduur 2 uur en 35 minuten.

BOEK JE REIS

 Compenseer uw CO2-uitstoot van deze KLM-vlucht voor € 3.

COMPENSEER

Naar Madrid vanaf 7.500 Miles.

MILES

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send