REISVERHAAL TORONTO

Trendy
Toronto

Tekst Irene de Vette

Leestijd: 8 min

Toronto is dé opnamelocatie voor internationale series en films, maar is minstens zo mooi als de stad gewoon zichzelf mag zijn. Met naast de indrukwekkende wolkenkrabbers, talloze parken én eilanden.

Een doodgewone dinsdagochtend. Mijn zoons en ik wandelen naar hun school, midden in downtown Toronto. Plots verandert het straatbeeld: we zien gele taxi’s, krantenautomaten, een donkergroene Subway-ingang, inclusief roest en graffiti … We zijn in Manhattan! We kijken er al niet meer van op – Toronto is een drukke (want financieel aantrekkelijke) filmstad en laat zich relatief makkelijk tot een willekeurige Amerikaanse stad transformeren. Populaire series als Suits en films als X-Men en The suicide squad werden allemaal hier opgenomen. De Canadese metropool is zelden als zichzelf te bewonderen in films en series, maar dat wil niet zeggen dat deze stad niet genoeg smoel heeft. Integendeel.

Eetavonturen

Toronto’s stadscentrum groeit snel, vooral de hoogte in. Mijn Indiaas-Nederlandse gezin is er relatief nieuw, maar we zijn niet de enigen: meer dan de helft van de stadsbevolking is niet in Canada geboren. Toronto telt 250 etniciteiten en 170 gesproken talen. Een fijn gevolg hiervan is de rijke eetcultuur, die we gretig ontdekken.

Elk weekend wacht een ander avontuur: we eten ons een weg door een berg biryani in Little India, bestellen mandjes met dimsums in een van de Chinatowns of trakteren onszelf op een gelato in Little Italy. Een plek waar we steeds terugkomen is Kensington Market, een licht vervallen, kleurrijk wijkje met nog kleurrijkere bewoners. Favoriet in deze buurt is de Indian taco bij Pow Wow Café, gerund door Shawn Adler, een chef-kok met een Ojibweg-Joodse achtergrond. De Ojibweg zijn een belangrijke groep inheemse Noord-Amerikanen in de provincie Ontario. Adler stond erop om zijn restaurant in Kensington Market te openen: “In deze buurt zijn zo veel culturen vertegenwoordigd, maar de inheemse Canadese keuken vond je er nog niet.” Pow Wow serveert de gerechten die horen bij powwows: feestelijke ceremonies waar dans, muziek én lekker eten centraal staan. Gefrituurde taco’s bedolven onder pittig rundvlees, zure room, kaas en andere heerlijke toppings, of juist met verse forel en mais-chowder: stevige, absoluut onweerstaanbare kost.

Lavelle rooftoprestaurant

Art Gallery of Ontario

Niagara Falls

Karaktervolle straatkunst

Keer op keer worden we verrast door de straatkunst in Kensington Market – die vaak wordt overgeschilderd, waarna onmiddellijk weer nieuwe muurschilderingen verschijnen. Het stadsbestuur trad in het verleden hard op tegen alle vormen van graffiti, maar ziet sinds een jaar of tien in dat muurschilderingen de stad ook iets opleveren: karakter. Neem RendezViews, een terras met fleurige picknicktafel midden in een kunstwerk op de vloeren en muren eromheen. De regenboogkleuren van het werk Reflections zijn zelfs vanaf het 350 meter hoge platform van de CN Tower te zien. “Reflections is een visueel verhaal van triomf, optimisme en gemeenschapsgroei na maanden van lockdown,” vertellen kunstenaars Bruno Smoky en Shalak Attack, alias kunstenaarsduo Clandestinos Art. Het is bijna moeilijk om níét blij te worden van deze kleurexplosie, vooral met een portie nacho’s en een speciaalbiertje erbij.

Behoed voor de sloop

In onze buurt is er een ander voetgangersgebied waar het altijd happening is. Het Distillery District is een collectie negentiende-eeuwse fabrieksgebouwen die liefdevol zijn gerestaureerd. Op de plek waar ooit liters whisky werden gestookt, zijn nu drukbezochte galleries, boetieks, theaters, restaurants en cafés. Met op de achtergrond het kenmerkende bruinrode baksteen, donkergroen houtwerk en de knusse lichtslingers wordt menig selfie geklikt, maar dat dit gebied méér is dan een charmante achtergrond wordt me duidelijk tijdens een rondleiding. Mijn gids Sebastian Biasucci van Go Tours Canada legt uit dat dit ooit desolaat moerasland was. Eén graanmolen groeide uit tot de grootste distilleerderij van het Britse Rijk. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat de gebouwen jarenlang leegstonden, met het ene gelukje dat ze nét op tijd tot monument werden aangewezen en ze aan de sloophamer ontsnapten.

Naar Toronto

Vluchtduur 7 uur en 45 minuten.

BOEK JE REIS

Naar Toronto vanaf 15.000 Miles.

MILES

Naast de Niagarawatervallen heeft de streek nog een andere grote troef: de wijn

Een stad in een park

Toronto ligt direct aan het Ontariomeer, het meest oostelijke meer van de Great Lakes. Het water schittert aanlokkelijk blauw en strekt zich eindeloos uit. Jarenlang breidde de stad zich echter uit met de rug naar het water – pal aan de waterkant lag de industrie. Gelukkig maken silo’s en bedrijfspanden steeds meer plaats voor parken en paden die uitnodigen om te wandelen, fietsen of joggen. Als we toch even de drukte willen ontvluchten, nemen we het pontje naar de Toronto Islands. Het is een populair uitstapje onder Torontonians, alleen al om het uitzicht op de skyline, maar ook om de stranden en de uitgestrekte grasvelden. Afgezien van de eilanden zit Toronto verder ook ruim in het groen. Alleen al de vele ravijnen die als een groene ader door woonwijken kronkelen, beslaan 18.000 hectare dichtbebost land. In Toronto sta je het ene moment op een kruising waar de bouwkoorts – letterlijk – tot grote hoogte stijgt, om tien minuten later op vogelgekwetter en een ruisend beekje te worden getrakteerd. Zonder overdrijven.

Indrukwekkend natuurgeweld

Het Ontariomeer strekt zich aan beide zijden van de stad uit en in de zomer, het zogenaamde ‘cottageseizoen’, trekken veel stadsbewoners naar vakantiehuisjes rond de oevers. Vooral het Niagaraschiereiland op slechts anderhalf uur rijden vanaf het centrum van Toronto is in trek, met als absolute must-see de wereldberoemde Niagarawatervallen op de Canadees-Amerikaanse grens. Elke keer als ik familie meeneem zijn we allemaal zwaar onder de indruk van zo veel natuurgeweld. Vooral op het punt waar duizenden kubieke meters water met een rotvaart (én -herrie) naar beneden storten – mooi, maar de snelheid is ook een tikje huiveringwekkend. Het permanente pretpark rond ‘The Falls’ valt steevast minder goed bij visite – we laten het reuzenrad, de spelletjeshallen en neonverlichting voor wat ze zijn en ontdekken liever de andere grote troef van het gebied: de wijn.

Lees verder

Toronto is groen, hip, kunstzinnig
en een culinaire metropool

Chique ijswijn

Het gebied Niagara is een soort schiereiland met een uitstekend klimaat voor wijndruiven. Er is volop zon en een relatief groot verschil tussen de dag- en nachttemperatuur – met meer complexe smaken in de druiven tot gevolg. Het gebied telt 101 wijnbedrijven, goed voor de grootste wijnproductie van Canada en booming wijntoerisme – overigens over het algemeen nét een tikje luxueuzer dan in Europa. Men kleedt zich op een dagje tussen de wijnstokken netjes en proeflokalen zijn lang van tevoren volgeboekt – wijnproeven is een geliefde weekendactiviteit voor Torontonians. Het strak uitziende Stratus Vineyards is een van de duurzaamste wijnbedrijven ter wereld. Hier bestellen we op het terras een proeverij van hun signatuurwijnen.

De ijswijn valt op, gemaakt van druiven die pas bij temperaturen van minimaal min acht graden worden geplukt. De druiven worden geperst voor ze kunnen ontdooien. Daardoor blijft de meeste massa als ijs achter in de pers: slechts uiterst geconcentreerd, zoet sap blijft over voor vinificatie. Nippend aan een rode ice wine, een blend van cabernet franc, cabernet sauvignon en petit verdot, denk ik met ontzag aan de ijskoude handen van de druivenplukkers. In een stad waar zo veel culturen zijn vertegenwoordigd, is het aanbod dat logischerwijs ook, of het nu gaat om eten en drinken, kunst en cultuur of sport. De overleden tv-chef Anthony Bourdain noemde het: “Toronto’s unieke kracht.” De stad heeft het beste van alle werelden in zich, maar loopt er niet overdreven mee te koop. In de parels zelf ontdekken zit de helft van het plezier. We zijn er nog wel even zoet mee.

Wijngebied Niagara

ETEN & DRINKEN

Grey Gardens

In het lichte interieur van dit restaurant schuiven gasten aan voor een vegetarische maaltijd, rauwe vis en andere verfijnde gerechten.
199 Augusta Avenue, greygardens.ca

Evergreen Farmers’ Market

Elke zaterdagochtend kunnen bezoekers de beste lokale produce shoppen én pauzeren in de foodcourt.
550 Bayview Avenue, evergreen.ca

Pai Toronto

Chef Nuit en haar man Jeff Regular runnen dit Thaise restaurant, met gerechten uit het noorden van het land. Wel van tevoren even reserveren.
18 Duncan Street, paitoronto.com

SLAPEN

The Broadview Hotel

Een negentiende-eeuws monument aan de oostkant van de stad is nu een hotel. In het restaurant is elke avond live-entertainment.
Broadview Avenue 106, thebroadviewhotel.ca

The Omni King Edward Hotel

Dit hotel werd in 1903 als Toronto’s eerste luxehotel gebouwd en is onlangs gemoderniseerd.
37 King Street East, omnihotels.com

Woodbourne Inn

Kies dit charmante herenhuis in Niagara-on-the-Lake uit 1839 als uitvalsbasis voor het ontdekken van de wijnbedrijven in Niagara.
214 Four Mile Creek Road, St. Davids, woodbourneinn.com

Toronto skyline vanaf Centre Island

SLAPEN

The Broadview Hotel

Een negentiende-eeuws monument aan de oostkant van de stad is nu een hotel. In het restaurant is elke avond live-entertainment.
Broadview Avenue 106, thebroadviewhotel.ca

The Omni King Edward Hotel

Dit hotel werd in 1903 als Toronto’s eerste luxehotel gebouwd en is onlangs gemoderniseerd.
37 King Street East, omnihotels.com

Woodbourne Inn

Kies dit charmante herenhuis in Niagara-on-the-Lake uit 1839 als uitvalsbasis voor het ontdekken van de wijnbedrijven in Niagara.
214 Four Mile Creek Road, St. Davids, woodbourneinn.com

Streetart in Queen street

ETEN & DRINKEN

Grey Gardens

In het lichte interieur van dit restaurant schuiven gasten aan voor een vegetarische maaltijd, rauwe vis en andere verfijnde gerechten.
199 Augusta Avenue, greygardens.ca

Evergreen Farmers’ Market

Elke zaterdagochtend kunnen bezoekers de beste lokale produce shoppen én pauzeren in de foodcourt.
550 Bayview Avenue, evergreen.ca

Pai Toronto

Chef Nuit en haar man Jeff Regular runnen dit Thaise restaurant, met gerechten uit het noorden van het land. Wel van tevoren even reserveren.
18 Duncan Street, paitoronto.com

VOOR DE ZAKENREIZIGER

Naar Toronto

Vluchtduur 7 uur en 45 minuten.

BOEK JE REIS

Naar Toronto vanaf 15.000 Miles.

MILES

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send