KLM FOR YOU FLY RESPONSIBLY

Sustainable Flight Challenge

Challenge voor
de toekomst

SkyTeam, een alliantie van samenwerkende luchtvaartmaatschappijen, vroeg haar zestien partners de meest duurzame vlucht ooit te bedenken en uit te voeren. En zo ontstond de Sustainable Flight Challenge. 

leestijd: 5 min

lees verder

Het idee achter de challenge kwam oorspronkelijk van KLM-personeelsleden, die op hun beurt aan SkyTeam vroegen het initiatief verder uit te werken en onder partners te verspreiden. De spelregels waren simpel: deelnemende luchtvaartmaatschappijen kregen de kans een zo duurzaam mogelijke vlucht te organiseren en die – tussen 1 tot 10 mei – uit te voeren.
De challenge zou al bij de check-in beginnen en pas eindigen op het moment dat reizigers hun bagage op hun bestemming van de bagageband oppikten. De vluchten van de zestien deelnemende luchtvaartmaatschappijen zouden worden beoordeeld op allerlei aspecten: van catering, CO2-uitstoot en afvalbeheer, tot klantbeleving en nog veel meer. Bij de challenge draaide het uiteindelijk om het onderling delen van kennis en informatie op het gebied van duurzaamheid.

“Aspecten bij de challenge waren de catering, afvalbeheer, CO2-uitstoot en klantbeleving”

Lichte catering

7 mei was voor KLM uiteindelijk de dag van de challenge. KLM deed mee met twee vluchten: één Boeing 787-10 vloog naar Edmonton in Canada en een Cityhopper naar Porto in Portugal. De KLM-vluchten gebruikten maar liefst 39 procent SAF (Sustainable Aviation Fuel). Dat is bijzonder: het was de eerste keer dat deze hoeveelheid SAF tijdens een commerciële vlucht werd gebruikt. De grondoperaties voor beide vluchten werden geheel elektrisch uitgevoerd. KLM-stewardess Terry Consenheim vloog met een aantal collega’s mee met de Boeing 787-10 richting Edmonton. “Ik doe momenteel de Master Sustainable Entrepreneurship aan de Rijksuniversiteit Groningen en wilde daarom graag meevliegen met deze vlucht. De pret begon voor mij al toen ons werd gevraagd om zo duurzaam mogelijk naar het werk te komen. Ik heb kunnen carpoolen met een Tesla.” Gewicht was tijdens de challenge een belangrijke pijler, legt Terry Consenheim uit. “Wat veel mensen niet weten, is dat het duurzamer is om zo licht mogelijk te vliegen. Een lichter toestel betekent minder kerosineverbruik, wat ervoor zorgt dat het vliegtuig minder CO2 uitstoot.” Met het gewicht van het toestel werd op verschillende manieren rekening gehouden. “We mochten voor een keer op lichtgewicht sneakers werken en kregen lichtgewicht koffers.

Ook de passagiers werd gevraagd hun bagage zo licht mogelijk te houden. Daarnaast hebben we hun sandwich en snack voor tijdens de vlucht al bij de gate uitgedeeld. Dit zorgde ervoor dat we een aantal cateringtrolleys thuis konden laten. De dienbladen waren van gerecycled plastic, en de wijn werd uit speciaal ontworpen lichtgewicht flessen geschonken.” Ook het eten kreeg een innovatieve en duurzame make-over. “Het was fijn om onze passagiers nog steeds de maaltijd die ze gewend zijn te kunnen voorschotelen, maar dan op een nét iets andere manier. Passagiers konden kiezen voor een soep van speciale ‘kromme’ groenten – groenten die niet mooi genoeg zijn om in de supermarkt verkocht te worden – en het vlees dat werd geserveerd, was afkomstig van biologische melkkoeien.”

lees verder

“Door snacks al bij de gate uit te delen, bleef een aantal cateringtrolleys thuis”

Digitale duurzaamheid

Ook op het gebied van digitale innovatie was de vlucht naar Edmonton het perfecte moment om nieuwe initiatieven uit te testen. “Passagiers werd verzocht online in te checken en hun ticket niet uit te printen, maar digitaal op hun mobiel op te slaan, om zo geen papier te gebruiken. Ook ontvingen passagiers een digitale versie van Holland Herald (het in-flight magazine, red.) op de mail. Dit bespaarde weer gewicht.”
Of Terry de vlucht naar Edmonton een succes vond? “Zeker! Een aantal buitenlandse passagiers had de informatieve e-mail gemist en was dus niet van de challenge op de hoogte – ze hebben de vlucht achteraf als normaal ervaren. Ze vonden het eten zelfs heerlijk!”

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send