REISVERHAAL LYON

Lyon smaakt
naar meer

Tekst Iris van den broek

Leestijd: 8 min

 De machtige rivieren Rhône en Saône, mysterieuze traboules en een ongeëvenaarde cuisine: reisjournalist Iris neemt ons mee naar Lyon, de magische stad in het zonnige zuiden van Frankrijk.

‘Hier is het product koning’, lees ik op de grote ramen. Een kolossale muurschildering van de maestro himself weerspiegelt in het glas. Ik sta voor Les Halles de Lyon Paul Bocuse: de mythische indoormarkt van Lyon, vernoemd naar de wereldberoemde chef Bocuse. Dieproze chocolade, prachtige kazen en dagverse vis: in dit wonderland van de gastronomische keuken ziet werkelijk álles er prachtig uit. Het beste van het beste, voor minder gaan ze hier niet. Geheel in de stijl van de chef-kok die predikte dat ‘koken op de markt begint’. Alleen verse producten van uitmuntende kwaliteit voldoen.

De nieuwe Franse keuken

Lyon is de gastronomische hoofdstad van Frankrijk (zelfs Parijzenaren ontkennen dit niet). Dit komt niet in de laatste plaats door deze monsieur Paul Bocuse.

De flamboyante chef zette Lyon op de culinaire wereldkaart en is de personificatie van de nouvelle cuisine (de tegenhanger van de klassieke Franse keuken) waarbij lichtere maaltijden, presentatie en verse ingrediënten de boventoon voeren. Hoewel Bocuse in 2018 op 91-jarige leeftijd overleed, is zijn nalatenschap nog overal in de stad te vinden en niet alleen in deze prachtige markthallen. Bocuse opende vier brasserieën in de stad, Le Nord, Le Sud, L’Est en L’Ouest, genoemd naar de vier windrichtingen. Hier eet je een driegangenmenu voor 33 euro, een schijntje van wat je zou betalen in Bocuses tweesterrenrestaurant L’Auberge du Pont de Collonges, net buiten de stad.

Doorkijk naar Place de l’Hôpital

De wijk Croix-Rousse

Geen hooghartig gedoe

Toch is de nouvelle cuisine niet zo licht, zo ondervind ik als ik ’s avonds aanschuif in een van de klassieke bouchons van de stad: Les Lyonnais. Bouchons zijn traditionele bistro’s. In het oude centrum – Vieux Lyon – vind je ze in overvloed en hoewel je waarschijnlijk nergens slecht zult eten (daar doen ze hier niet aan), dragen ze lang niet allemaal het officiële keurmerk. Les Lyonnais heeft dat – samen met nog 22 andere bouchons in de stad – wél. De blauwe gevel en de rode tafeltjes zien er aanlokkelijk uit, binnen is het al even gezellig. De kaart staat vol met klassieke gerechten. Andouillette bijvoorbeeld, een worst gemaakt van varkenspens en gâteau de foies de volaille: cake van kippenlever. Uiteindelijk skip ik de ingewanden en ga voor de wat veiligere oeufs meurette de Lyonnais (gepocheerde eieren in rodewijnsaus) en de quenelles de brochet (snoekbaars in kreeftensaus). “Een van Lyons meest geliefde gerechten”, verzekert de ober me. Beide gangen zijn verrukkelijk, zeker in combinatie met een glaasje beaujolais, de streekwijn. Er wordt in Lyon ook wel gegrapt dat er eigenlijk drie rivieren door de stad lopen: de Rhône, de Saône en de Beaujolais. Zeker honderdduizenden liters van deze smaakvolle wijn verdwijnen jaarlijks in de talloze bistro’s van de stad. Het eten mag dan zwaar zijn, de sfeer is dat niet. Geen hooghartig gedoe, eten is in Lyon een joie de vivre.

Majestueuze entree

De volgende ochtend word ik getrakteerd op het mooiste uitzicht dat ik ooit zag vanuit een hotelkamer. Beneden glinstert de Saône en ik kijk uit over de sprookjesachtige daken van Vieux Lyon. Ik verblijf in het schitterende Villa Florentine. Dit hotel staat tussen de imposante Notre-Dame de Fourvière – icoon van Lyon – en de Cathédrale de Saint-Jean. Van 1707 tot 1804 was dit het thuis van de Congrégation des Trinitaires: een instituut dat jonge meisjes uit arme families opleidde zodat ze vanaf hun twintigste voor zichzelf konden zorgen. De congregatie trok weg, maar de meisjes bleven er nog tot 1984. In 1993 opende Villa Florentine haar deuren en inmiddels telt het hotel vijf sterren. De prachtige oude kapel is nu de receptie en dat zorgt voor een majestueuze entree. Maar het eigenlijke visitekaartje is het schitterende terras vanaf waar ik vanuit het zwembad of het luxueuze bubbelbad oneindig uitzicht heb over eeuwen aan historie. Het is geen straf om hier mijn dag te mogen beginnen.

Naar Lyon

Vluchtduur 1 uur en 35 minuten.

BOEK JE REIS

Compenseer uw CO2-uitstoot van deze KLM-vlucht voor € 2.

COMPENSEER

Naar Lyon vanaf 6.000 Miles.

MILES

Het middeleeuwse centrum zou niet misstaan in een sprookjesboek

Sprookjesachtig centrum

Na het ontbijt daal ik de lange trappen af naar Vieux Lyon. Het middeleeuwse centrum van de stad is een wirwar van straatjes en talloze restaurantjes. Het zou niet misstaan in een sprookjesboek van de gebroeders Grimm. De etalages van de vele bakkerijen zijn gevuld met pralines, een typische Lyonnaise specialiteit. Verwerkt in taartjes of brioches tot gewoon los in een zakje: deze roze delicatesse kun je op elke straathoek kopen.
Lyon kent een rijke historie in de zijde-industrie en een fantastisch overblijfsel daarvan zijn de wonderlijke traboules: smalle overdekte steegjes die straten met elkaar verbinden. Deze geheime passages werden gebruikt door de zijdewerkers (les canuts) om hun zijde snel en droog van A naar B te vervoeren. Je vindt ze achter ogenschijnlijk nietszeggende houten deuren die toegang lijken te geven tot woningen. In de hoofdstraat Rue St.-Jean druk ik lukraak op deurzoemers en vind de prachtigste passages, hofjes en pleintjes.

Wat is dit een leuke manier om door het historische centrum te lopen! De langste traboule van Vieux Lyon gaat van 54 Rue St.-Jean naar 27 Rue du Boeuf en doorkruist maar liefst vier gebouwen. Nog meer van deze traboules vind ik in de wijk La Croix-Rousse, boven op de heuvel die trots tussen de Saône en de Rhône uit rijst. Dit was het domein van de zijdewerkers. De gebouwen op deze heuvel werden speciaal ontworpen voorde weefmachines – dus met hoge plafonds en veel ramen voor genoeg daglicht. En natuurlijk met elkaar verbonden door traboules. Een bijzondere is de Passage Thiaffait. Oorspronkelijk gesitueerd in het woonhuis van Francois-Félix Thiaffait, nu een straatje met kleine boetieks. De sfeer op deze heuvel is knus en voelt veel dorpser aan dan de drukkere stad beneden.

Overal zijn traboules: smalle overdekte
steegjes die straten met elkaar verbinden

Getty Images

Uitzicht op de Cathédrale
de Saint-Jean

Levensechte muurschilderingen

Ook in La Croix-Rousse te zien: de gigantische muurschildering Le Mur des Canuts. Het is een van de vele trompe-l’oeils die de stad rijk is: een schildertechniek die bedrieglijk realistisch aandoet. De schilderingen beslaan volledige gebouwen en bootsen een straatbeeld na in een soms akelig echt lijkend 3D-decor. Le Mur des Canuts is de grootste muurschildering van Europa. Ze vormt een afspiegeling van de wijk en is sinds 1987 al twee keer geüpdatet, inclusief verouderende bewoners.
Als ik de heuvel afdaal, passeer ik de muurschildering La Fresque des Lyonnais aan de oever van de Saône. Het is een verzameling van bekende figuren uit de geschiedenis van Lyon. In de deuropening van Le Pot Beaujolais kom ik Paul Bocuse weer tegen. Boven hem prijken de gebroeders Lumière, uitvinders van de film en eveneens geboren Lyonezen.

Onontdekte parel

Voor de lunch ga ik naar Chez Lucien, vlak bij Place de la Croix-Rousse. Het was een tip van mijn taxichauffeur toen hij hoorde dat ik op culinaire ontdekkingstocht ben door Lyon. Chez Lucien is een goed voorbeeld van een moderne bistro: hier serveren ze typische bistrogerechten nét even anders. Dorade met ibericoham en asperges met parmezaan, uiteraard met een goed glas wijn, ik ben tenslotte wel in Frankrijk. Lucien is overigens niet de eigenaar of de chef. Het is de hond die bij de deur graag de in- en uitgaande gasten bekijkt en het knuffelmaatje is van vele vaste klanten.
Lyon voelt nog als relatief onontdekt, wat vreemd is, gezien de rijke historie en culinaire traktaties. Voor mij en de meeste Nederlanders was Lyon altijd het punt waar je ‘voorbij moest zien te komen’ als je op vakantie ging naar Frankrijk. Ik hoor het mijn vader nog zeggen als we in de auto stapten op weg naar het zonnige zuiden “Als we eerst maar voorbij Lyon zijn…” Lyon: de bottleneck, het fileknelpunt. Inmiddels weet ik beter, want dit is met recht een van de leukste steden van Frankrijk, zo niet van Europa. Lyon smaakt zeker naar meer!

Place Marcel Bertone

ETEN & DRINKEN

Brasserie Georges 1836

Grote namen als Ernest Hemingway en Édith Piaf schoven hier al aan. Het visitekaartje is de saucisson pistaché: een worst van varkensvlees en pistache.
brasseriegeorges.com

L’Auberge du Pont de Collonges

Hét tweesterren-restaurant van de in 2018 overleden topchef Paul Bocuse. (G)astronomische prijzen, subliem eten.
bocuse.fr

Café du Jura

In deze authentieke bouchon serveert Brigitte Josserand al sinds 1974 typische Lyonnaise gerechten zoals quenelle en andouillette. Zoon Benoît gaat over de wijn.
bouchonlejura.fr

Chez Lucien

SLAPEN

Villa Florentine

Er zijn weinig betere plekken om te ontwaken dan in Villa Florentine in Lyon. Perfect gesitueerd tussen Vieux Lyon en de Fourvière-kathedraal en met een fenomenaal zwembad en hottub van waaruit je uitkijkt over de stad.
villaflorentine.com

OKKO Hotels Lyon Pont Lafayette

Knusse zithoekjes, designerkamers en een lounge met 24/7 gratis drankjes en snacks én dagelijkse aperitief met wijn en kaas. Dit hotel voelt meteen als een thuis.
okkohotels.com

Félix Dort

Deze B&B met tuin en gedeelde keuken vlak bij het centraal station van Lyon is basic, maar bovenal sfeervol.
felixdort.fr

Quai Général Sarrail

Traboules

SLAPEN

Villa Florentine

Er zijn weinig betere plekken om te ontwaken dan in Villa Florentine in Lyon. Perfect gesitueerd tussen Vieux Lyon en de Fourvière-kathedraal en met een fenomenaal zwembad en hottub van waaruit je uitkijkt over de stad.
villaflorentine.com

OKKO Hotels Lyon Pont Lafayette

Knusse zithoekjes, designerkamers en een lounge met 24/7 gratis drankjes en snacks én dagelijkse aperitief met wijn en kaas. Dit hotel voelt meteen als een thuis.
okkohotels.com

Félix Dort

Deze B&B met tuin en gedeelde keuken vlak bij het centraal station van Lyon is basic, maar bovenal sfeervol.
felixdort.fr

ETEN & DRINKEN

Brasserie Georges 1836

Grote namen als Ernest Hemingway en Édith Piaf schoven hier al aan. Het visitekaartje is de saucisson pistaché: een worst van varkensvlees en pistache.
brasseriegeorges.com

L’Auberge du Pont de Collonges

Hét tweesterren-restaurant van de in 2018 overleden topchef Paul Bocuse. (G)astronomische prijzen, subliem eten.
bocuse.fr

Café du Jura

In deze authentieke bouchon serveert Brigitte Josserand al sinds 1974 typische Lyonnaise gerechten zoals quenelle en andouillette. Zoon Benoît gaat over de wijn.
bouchonlejura.fr

VOOR DE ZAKENREIZIGER

Naar Lyon

Vluchtduur 1 uur en 35 minuten.

BOEK JE REIS

 Compenseer uw CO2-uitstoot van deze KLM-vlucht voor € 2.

COMPENSEER

Naar Lyon vanaf 6.000 Miles.

MILES

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send