KLM FOR YOU FLY RESPONSIBLY

Duurzame chocolade

(H)eerlijker
dan ooit!

Goed nieuws voor alle liefhebbers van duurzaam geproduceerde chocolade: KLM serveert nu een nieuwe, nog duurzamere versie van de beroemde chocoladehuisjes. Kijkt u mee hoe ze worden gemaakt? Van boon tot huisje aan boord.

leestijd: 5 min

lees verder

Ze zijn favoriet bij onze World Business Class-passagiers, en nu (h)eerlijker dan ooit. Want de cacao die wordt gebruikt om de chocoladehuisjes te maken, is superduurzaam. Dat heeft alles te maken met ons CO2ZERO-programma. Dit programma werd zo’n tien jaar geleden geïntroduceerd om KLM-passagiers de mogelijkheid te geven om hun CO2-uitstoot te compenseren. Het compensatiebedrag wordt geïnvesteerd in een herbebossingsproject in Panama. Finca’s (boerderijen) uit heel Panama maken deel uit van het CO2OL Tropical Mix-programma, duurzaam gecertificeerd door Gold Standard. Dit programma draait om méér dan het compenseren van CO2-uitstoot.

Zo zorgt de kleinschalige, duurzame productie van cacao (en hout) binnen het programma bijvoorbeeld voor werkgelegenheid voor de mensen die nabij de finca’s wonen. In Panama groeit cacao hoofdzakelijk in de regio Bocas del Toro. Het gebied staat bekend om de bergen met oeroude nevelwouden, maar het is juist het hete, vochtige klimaat in de lagergelegen delen dat geschikt is voor de groei van cacao- en bananenbomen. Finca Quebrada Limón is een van de boerderijen die meedoet aan het Tropical Mix-project en combineert de productie van duurzame cacao met herbebossing.

lees verder

De cacaoplantage

De eerste bomen werden bij deze finca – en andere deelnemende CO2OL Tropical Mix-boerderijen – geplant in 2010. Tegenwoordig strekken de velden met de cacaobomen zich uit over de lage heuvels van Bocas del Toro, zij aan zij met weegbree en inheemse boomsoorten. De weegbree en bomen zijn belangrijk, want die zorgen er door middel van schaduw voor dat de temperatuur rond de cacaozaailingen wordt verlaagd en ze niet verbranden. Bovendien beschermen ze de bodem tegen erosie na zware regenval. Drie verschillende soorten cacaobomen zijn naast elkaar geplant om ervoor te zorgen dat de bomen robuust en ongediertebestendig zijn.

Hoewel sommige cacaobomen een voorkeur hebben voor een staanplaats in de zon, prefereren andere schaduw. Elke groeiplek vereist een andere kweektechniek. Simpel gezegd: meer licht betekent meer cacaopeulen, bij minder licht is meer zorg nodig. Dankzij duurzame technieken zoals het planten van schaduwbomen en meerdere cacaosoorten door elkaar, heeft de chocola de UTZ-certificering ontvangen. Bocas del Toro heeft ook een kleinschalige cacaoboomkwekerij, zodat plantages hun hoeveelheid bomen kunnen uitbreiden en bomen kunnen vervangen.

Schaduwbomen beschermen de cacaoplant
en gaan bodemerosie tegen

Oogstproces

Nadat de rijpe cacaopeulen handmatig zijn geoogst, worden de bonen verwijderd en gefermenteerd. De drie verschillende cacaobomen produceren stuk voor stuk bonen die verschillend zijn van kleur en smaak. Tijdens het fermentatieproces worden ze gemixt. Daarna verdelen de boeren de bonen over grote matten om ze te drogen. Zijn ze droog genoeg, dan worden ze op maat geselecteerd en in grote zakken gestopt om naar de chocoladefabriek te gaan. Daarmee komt het werk van het CO2OL Tropical Mix-programma ten einde: het beheert de productie van de cacao tot die in de fabriek is.

 De kleinschalige productie zorgt voor
werkgelegenheid in Bocas del Toro 

Van Panama naar België

Als één land bekendstaat om z’n chocolade is het België. Geen toeval dus dat het Belgische bedrijf Callebaut voor KLM de premium chocoladeproducten maakt. Callebaut importeert zijn cacao uit Bocas del Toro en maakt hier verschillende chocolademassa’s van, elk met een eigen smaak. Het bedrijf exporteert de chocolade vervolgens naar ons land. Het Nederlandse Visser Chocolade voert de laatste stappen in het productieproces uit. De chocolade wordt verwarmd, gekoeld, gevormd en met ongekende precisie en expertise ingepakt. Het resultaat: perfect gevormde chocoladehuisjes aan boord in World Business Class. Trakteer uzelf op een tweede exemplaar!

Met Fly Responsibly neemt KLM het initiatief voor verantwoord vliegen en een duurzamere luchtvaart. Ontdek wat wij samen kunnen doen op klm.nl/flyresponsibly.

meer weten

MORE KLM FOR YOU

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send