REISVERHAAL COSTA RICA

Groene Rijkdom

Tekst & fotografie JURRIAAN TEULINGS

Leestijd: 8 min

Costa Rica is vulkanisch, tropisch en gesitueerd tussen twee oceanen. Vruchtbaarder dan dat, is nauwelijks denkbaar. We nemen u mee op roadtrip door een van de groenste landen ter wereld. 

Wakker worden met de geur van koffie is één ding. Wakker worden met het uitzicht erop is iets heel anders. Buiten mijn slaapkamerraam ontvouwt zich het panorama van een ontwakende vallei, omlijst door lange rijen koffiestruiken. Onder een oranje hemel tekenen zich de silhouetten van vier vulkanen af. Ze steken door een dik wolkendek waaronder de hoofdstad San José nog ligt te slapen. Zo is vroeg ontwaken door een jetlag zo gek nog niet. Tijd om het groene hart van Costa Rica te verkennen. Maar eerst die bak leut. De Chayote Lodge waar ik heb overnacht, is een ode aan het gewas dat het land heeft grootgemaakt. De accommodaties op de rand van de vallei zijn omgebouwde recibidores, huisjes waar koffieplukkers hun dagoogst afleveren. Binnen heeft de salontafel de vorm van een koffieboon, en hangen juten koffiezakken en traditionele slaapmatjes van koffieplukkers als kunst aan de muur. Dat smaakt naar meer. Gelukkig is de arabicakoffie van de omringende plantages de ster van het ontbijt.

De naam Costa Rica – ‘rijke kust’ – werd ooit bedacht door hoopvolle Spaanse ontdekkingsreizigers op zoek naar goud. Dat goud bleek er niet te zijn. Het werkelijke fortuin bleek de vruchtbare grond. Op de mistige vulkaanhellingen gedijen koffiestruiken dermate goed dat met de opbrengsten een hele natie is opgebouwd. Zo werd koffie hier het zwarte goud, en inmiddels behoren ook bananen, ananassen en sierplanten tot de belangrijkste exportproducten van het land dat vijf miljoen inwoners telt. Costa Rica is op zuiderbuur Panama na het smalste land van Centraal-Amerika, en is maar iets groter dan Nederland, maar een stuk minder plat. Als de vulkanische gebergtes, die de ruggengraat van het land vormen, zouden worden gladgestreken, zou het land de oppervlakte van Texas hebben.

Tabacón Thermal Resort & Spa

Kolibrie bij Catarata del Toro

National Park Tortuguero

Mystiek sprookjesbos

Het kan flink regenen, uiteraard vooral tijdens het regen-seizoen. Maar wanneer dat is, verschilt per kust. Zo zijn september en oktober bijvoorbeeld in het grootste deel van het land kletsnat, behalve aan de Caribische kust, die dan juist relatief zonnig en droog is. Voordat we het natte hart van het land verlaten, bezoeken we eerst nog een waterval in de buurt van de lodge. Catarata del Toro klatert vanaf een hoogte van zo’n honderd meter over de rand van een uitgedoofde vulkaankrater. Opmerkelijk genoeg is dit een schouwspel dat alleen tijdens kantooruren kan worden bezocht, aangezien de krater in een privé-reservaat ligt. Dat reservaat blijkt ook nog eens in handen van een Nederlands-Costa Ricaans stel: twee nationaliteiten die wel wat van regen weten. Het advies is dan ook om de krater in de ochtend te bezoeken, voordat de regens en mist van de middag arriveren.

De wandelroute die de krater in leidt, levert een eerste kennismaking op met de grote biodiversiteit van het land. Kolibries zoemen langs een weelderig banket van bloemen en een confetti van vlinders dwarrelt door het ochtendlicht. Hoog in de boomtoppen ruziën een paar apenfamilies, en er schieten ook eekhoorntjes langs de takken. Als we rond lunchtijd weer uit de krater klimmen, blijkt onze timing perfect. We zitten nog maar net aan tafel in het restaurant bij de ingang van het privé-reservaat, of er barst een onweersbui los. Het kabaal van de regen op het dak dwingt de serveerster met een hand achter het oor naar voren te leunen om de bestelling op te nemen. Als de regen stopt, resteert een dikke mist die de omgeving de griezelige schoonheid van een sprookjesbos verleent.

Naar San José

Vluchtduur 14 uur en 49 minuten.

BOEK JE REIS

Compenseer uw CO2-uitstoot van deze KLM-vlucht voor € 10.

COMPENSEER

Naar San José vanaf 31.000 Miles.

MILES

Het park staat dankzij zijn soortenrijkdom bekend als de ‘mini-Amazone’

Van spa naar strand

Onderweg naar de kust staat er eerst nog een vulkaan op het programma. Negentig kilometer ten noordwesten van San José torent de perfect kegelvormige Arenal boven de plantages uit. De vulkaan was een van de meest actieve ter wereld sinds 1968 toen deze na een paar eeuwen slaap opeens uitbarstte en een nabijgelegen dorp verwoestte. Na die eerste grote klap bleven de uitbarstingen met een ordelijke regelmaat komen tot 2010 – genoeg tijd om een toeristische industrie tot wasdom te laten komen in de schaduw van de vulkaan. Hoewel het nachtelijk spektakel van de vuurspuwende krater sindsdien is uitgebleven, mag dat de pret niet drukken: in de omliggende bossen zijn tokkelbanen en hangbruggen tussen eeuwenoude woudreuzen aangelegd, en gasten kunnen kiezen uit verschillende wellnesshotels waar ze in het water van natuurlijke warmwaterbronnen kunnen sudderen en ontspannen.

De bronnen van Tabacón zijn de meest extravagante van allemaal, gelegen in een botanische tuin tussen zeldzame orchideeën, palmen en gemberbloemen waarvan het vocht dat zich tussen de blaadjes ophoopt als shampoo kan worden gebruikt. Het water, dat behoorlijk heet kan worden, wordt aangelengd met rivierwater tot een ​​perfecte badtemperatuur van 40°C. ’s Middags kruipt een dichte mist tussen de takken van de met mossen, bromelia’s en orchideeën overwoekerde bomen boven het terrein. Zo ontstaat een knusse cocon, waarbuiten de wereld even niet meer lijkt te bestaan. De hoosbui die volgt fungeert als een verfrissende douche. De route van Arenal naar onze volgende bestemming voert zowel over land als over water. Eerst rijden we langs eindeloze bananenplantages richting de Caribische kust. Dan worden we inclusief bagage op een rivierboot gezet, en volgt er een tochtje over een kronkelende junglerivier naar onze eindbestemming aan de ingang van Nationaal Park Tortuguero.

Je leert hier bijzondere lessen,
zonder ervoor te hoeven studeren

Bijzondere energie

De Evergreen Lodge bestaat uit een knusse verzameling houten huisjes in de jungle, die met elkaar verbonden zijn door een netwerk van looppaden dat tussen de woudreuzen kronkelt. Hoog in het bladerdak kondigt een familie brulapen zich aan. Het is de luidste territoriale roep van het dierenrijk, een raspend gebrul dat doet denken aan grasmaaiers en bronchitis. Op een volgend boottochtje door het park spotten we ook slinger- en kapucijnapen, naast een groot aantal watervogels, leguanen en babykrokodillen. Het park staat dankzij zijn soortenrijkdom bekend als de ‘mini-Amazone’ en grenst behalve aan een rivier, ook aan zee. Het strand is een van ’s werelds belangrijkste nestplaatsen van zeeschildpadden. Later die avond lopen we onder begeleiding van een gids via een junglepad naar het strand, waar de parkwachters net een nestelende schildpad hebben gespot. Vanaf het moment dat het leggen is begonnen, raakt de schildpad in een trance en kan zij zonder problemen worden benaderd. We zien hoe ze een tachtigtal eieren ter grootte van pingpongballen in haar nest deponeert, het geheel zorgvuldig met zand bedekt, en zichzelf ten slotte zichtbaar uitgeput terug naar de veiligheid van de branding sleept.

Voor de lokale populatie jaguars is het strand tijdens het nestseizoen een soort lopend buffet. Dat is nog een extra reden om hier ’s nachts niet alleen rond te lopen. Voor een finale aan het strand rijden we richting de grens met Panama, waar het wildreservaat Gandoca-Manzanillo aan de Caribische Zee grenst. Hier hebben we de knusse baaien vrijwel voor onszelf. Op een fietsritje van ongeveer twintig minuten vanaf ons hotel bevindt zich het plaatsje Puerto Viejo. Op zoek naar een lunchplek stuiten we op een knus café waar de muren zijn behangen met het werk van lokale kunstenaars. Het wordt gerund door een Italiaans stel dat ongetwijfeld de beste espresso van Caribisch Costa Rica maakt. Als ik vraag wat een Italiaan beweegt om naar een klein dorpje in Costa Rica te verhuizen, wijst het stel op de bijzondere energie in de omgeving. “Als je hier langer verblijft, ga je die vanzelf voelen. Je leert hier bijzondere lessen, zonder ervoor hoeven te studeren.” Een zo’n les dient zich na een reis door Costa Rica alvast aan: groen is waardevoller dan goud.

ETEN & DRINKEN

Miss Junie Lodge

Het no-nonsense Afro-Caribische menu van dit sfeervolle restaurant in Tortuguero omvat kip, vis en kreeft, geserveerd met zwarte bonen, kokosrijst en kruidige sauzen.
missjunielodge.com 

Soda La Hormiga

Probeer traditionele Costa Ricaanse gerechten bij een ‘soda’ – een traditioneel restaurantje. Bijvoorbeeld bij Soda La Hormiga vlak bij het dorpje La Fortuna.
facebook.com/sodalahormiga

Como en mi Casa

In dit ecovriendelijke restaurant in Puerto Viejo wordt alles met lokale biologische ingrediënten bereid.
215 Street/Avenue 73 Second Floor

SLAPEN

Hotel Alta Las Palomas

In dit boetiekhotel bieden privébalkons uitzicht op een weelderige buitenwijk van de hoofdstad San José. Ook het eigen restaurant gooit hoge ogen.
thealtahotel.com 

Rio Perdido

Verblijf in een van de twintig eco-chique bungalows te midden van het landschap rondom de vulkaan Miravalles en baad in een van de
warmwaterbronnen.
rioperdido.com 

Le Cameleon

Rust, Caribische sferen en maagdelijk witte stranden overheersen in deze kleine oase tussen jungle en strand, vlak bij het gezellige kustplaatsje Puerto Viejo.
lecameleonhotel.com

National Park Tortuguero

Puerto Viejo

SLAPEN

Hotel Alta Las Palomas

In dit boetiekhotel bieden privébalkons uitzicht op een weelderige buitenwijk van de hoofdstad San José. Ook het eigen restaurant gooit hoge ogen.
thealtahotel.com 

Rio Perdido

Verblijf in een van de twintig eco-chique bungalows te midden van het landschap rondom de vulkaan Miravalles en baad in een van de warmwaterbronnen.
rioperdido.com 

Le Cameleon

Rust, Caribische sferen en maagdelijk witte stranden overheersen in deze kleine oase tussen jungle en strand, vlak bij het gezellige kustplaatsje Puerto Viejo.
lecameleonhotel.com

ETEN & DRINKEN

Miss Junie Lodge

Het no-nonsense Afro-Caribische menu van dit sfeervolle restaurant in Tortuguero omvat kip, vis en kreeft, geserveerd met zwarte bonen, kokosrijst en kruidige sauzen.
missjunielodge.com 

Soda La Hormiga

Probeer traditionele Costa Ricaanse gerechten bij een ‘soda’ – een traditioneel restaurantje. Bijvoorbeeld bij Soda La Hormiga vlak bij het dorpje La Fortuna.
facebook.com/sodalahormiga

Como en mi Casa

In dit ecovriendelijke restaurant in Puerto Viejo wordt alles met lokale biologische ingrediënten bereid.
215 Street/Avenue 73 Second Floor

DOEN MET KINDEREN

Naar San José

Vluchtduur 14 uur en 49 minuten.

BOEK JE REIS

 Compenseer uw CO2-uitstoot van deze KLM-vlucht voor € 10.

COMPENSEER

Naar San José vanaf 31.000 Miles.

MILES

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send