REISVERHAAL BERLIJN

Buurthoppen
in Berlijn

Tekst Suzanne Stougie

Leestijd: 8 min

Berlijn ontdekken door met de ondergrondse van station naar station te reizen? Zonde, vindt journalist Suzanne Stougie, want in bijzonder Berlijn is elke buurt weer net even anders. Daarom besluit ze ‘haar’ stad nu eens vanaf de trappers te bekijken. 

Het is druk op de Berlijnse Mauerweg, het fiets-en-wandelpad dat loopt op de plek waar ooit de Muur stond. De bomen staan in bloei, zonnestralen verwarmen mijn huid en voor het eerst dit voorjaar laat Berlijn collectief de jas thuis. Oudjes fietsen zij aan zij met identieke helmen op hun hoofd, kinderen rollen gierend van plezier van grasheuveltjes en hipsters schieten op snelle single speed bikes over het asfalt. In de luwte van de pandemie blijkt Berlijn opeens vele kilometers aan pop-upfietspaden rijker. Er wordt gretig gebruik van gemaakt. Het verbaast me niets: Berlijn vraagt erom befietst te worden. De stad is wijds opgezet – van zuidoost naar noordwest beslaat de stad een dikke veertig kilometer – en de meeste bezienswaardigheden liggen ver uit elkaar. En in zo’n mooie stad is het zonde om voor elk wissewasje de ondergrondse in te duiken. Deze lentedag leent zich er daarom voor om de stad, waar ik al tien jaar woon, vanaf het zadel te verkennen.

Beroemde grensstreep

Ik begin mijn tocht op de Bernauer Straße, een straat die als geen ander symbool staat voor Berlijns bekendste bouwwerk: de Berlijnse Muur. Tijdens de jaren zestig werd deze weg, met huizen en al, van de ene op de andere dag onderdeel van de Muur.

De bewoners aan de zuidzijde werden tot Oost-Berlijners verklaard, terwijl de buren aan de overkant voortaan in het vrije westen leefden. De beroemde foto van de soldaat die over het prikkeldraad springt, is hier genomen. Door middel van stalen constructies en een heropgebouwd stuk Grenzstreife (grensstreep) laat het Berlin Wall Memorial zien hoe de stad er destijds uitzag. Afslaand richting het zuiden fiets ik recht op de Fernsehturm af – de zendmast die met zijn 368 meter hoogte en opvallende vorm de Berlijnse skyline zo herkenbaar maakt. In de charmante straatjes van de wijk Mitte gonst het van de bedrijvigheid. De mooi gerenoveerde gebouwen worden bevolkt door filmproductiebedrijven, coworking spaces, galerieën, conceptstores en kleine boetiekjes; de vele cafés en restaurants zijn gevuld met de bijbehorende artistieke types. Ik hoef hier alleen maar rond te lopen en mijn batterij laadt zich automatisch al op. Maar nog liever bekijk ik de rits creatievelingen vanaf het terras van Kaffeemitte, bijtend in een van hun schandalig lekkere abrikozencroissants.

Alexanderplatz

Kreuzberg

Ik hoef alleen maar rond te lopen in de wijk Mitte en mijn batterij laadt op

Plein vol protest

Ik schiet onder de gewelven van het spoor door het Spreeinsel op, een eiland midden in de rivier de Spree en een van de oudste delen van de stad. Het eiland telt enkele van Berlijns bekendste musea, zoals het Pergamonmuseum en de Gemäldegalerie waar oude schatten als het Pergamonaltaar en de Twee aapjes van Pieter Bruegel de Oude wachten om bewonderd te worden. Onlangs opende hier het Humboldt Forum zijn imposante poorten. Achter de gereconstrueerde façade van het eeuwenoude paleis Berliner Schloss, waar ooit Duitslands laatste keizer woonde, gaat een ultramodern museum schuil. Ook het gebouw zelf, met zijn naadloze samenvoeging van protserige oude en strak nieuwe architectuur, is een buitengewone bezienswaardigheid. Vroeger ging het er rond het Berliner Schloss wat minder beschaafd aan toe, hoor ik later van Martina Baltkalne, een microbiologe met een zwak voor geschiedenis en een oog voor detail.

De medeoprichtster van Beyond and Beneath Tours biedt ‘micro-wandeltours’ aan, compacte wandelingen rijk aan interessante weetjes. Geen wonder dat zelfs de bewoners van de stad in de rij staan voor haar verhalen. Martina neemt me mee over de Alexanderplatz, een toeristentrekpleister vol winkelketens, fastfood en souvenirshops. “Als je voor het eerst in Berlijn bent, kom je hier voor de Fernsehturm en de flagshipstores. Maar het plein was ook het epicentrum van vier schakelmomenten in de Berlijnse geschiedenis.” Vol vuur vertelt Martina over de revoluties waarbij Berlijners hier op de barricaden klommen – de Maart-revolutie van 1848 bijvoorbeeld, en de Novemberrevolutie van 1918-1919. Ik krijg koude rillingen bij het herdenkingsbeeld op de Rosenstraße, waar honderden Duitse vrouwen in 1943 met gevaar voor eigen leven protesteerden tegen Hitlers regime. Na de tour fiets ik verder, ontroerd en onder de indruk van Berlijns bekendste plein.

Naar Berlijn

Vluchtduur 1 uur en 15 minuten.

BOEK JE REIS

Compenseer uw CO2-uitstoot van deze KLM-vlucht
voor € 1.

COMPENSEER

Naar Berlijn vanaf 6.000 Miles.

MILES

In Berlijn mag iedereen onbeschaamd zichzelf zijn, niemand wordt raar aangekeken

Binnenaanzicht van de Reichstag

Iconisch Oost

Een ritje over de Karl-Marx-Allee, vroeger Stalinallee geheten, leidt me naar het oostelijk deel van de stad. De straat met zijn negentig meter breedte, drie kilometer lengte en magnifieke monumentale panden, was ooit de elegantste van heel Oost-Duitsland en het ultieme paradepaardje van de DDR-regering. Het wordt al aardig donker wanneer ik langs de East Side Gallery rijd – het langste stuk Muur dat nog overeind staat, bespoten met kleurige kunstwerken – en ik ben net op tijd op de Oberbaumbrücke om de zon majestueus achter de Fernsehturm te zien zakken. Ter afsluiting van de dag wandel ik Friedrichshain in, een levendige uitgaanswijk die vraagt om een knoert van een kroegentocht. Maar als ik eenmaal bij bierbrouwerij Hops & Barley achter een spotgoedkoop, lokaal gebrouwen witbiertje zit, weet ik: hier blijf ik voorlopig even zitten.

Op dag twee van mijn stadsfietstocht zet ik mijn fiets op slot tegen de rode bakstenen buitenmuur van de Arminiusmarkthalle: een van de veertien historische markthallen die Berlijn ooit telde. Onder het prachtig gewelfde gietijzeren dak komen de bewoners van de centraal gelegen wijk Berlin-Moabit samen om Biokost te kopen, te brunchen of te borrelen. “Dit soort plekken zijn typisch voor Berlijn,” vertelt vriendin Anja Braunschweig, een designer die al ruim twintig jaar in Berlijn woont en zo’n beetje elke Kiez (buurt) op haar duimpje kent. “Elke wijk is als een mini-stad, met zijn eigen community en een totaal eigen vibe. Het statige Regierungsviertel, multiculti Kreuzberg, rauw Friedrichshain: juist die diversiteit maakt Berlijn zo bont en veelzijdig.”

Mexicaans eten bij Santa Maria in Kreuzberg

ETEN & DRINKEN

Ngon

Drakenbloedsoep met roderijstporridge, Tiger-bier en uitzicht op het Humboldt Forum; dit Vietnamese restaurant, met twee vestigingen in de stad, is sensationeel.
Rathausstraße 23, Frankfurter Allee 21

Boerenmarkt op ‘Boxi’

Struin met een goede kop koffie en een lokale Leckerli in de hand over deze markt in Friedrichshain met antiek, bloemen en zelfgemaakte hebbedingetjes.
Boxhagener Platz

Schneeweiß

Dit sneeuwwit ingerichte, elegante buurtrestaurant bewijst dat de Oostenrijkse keuken meer biedt dan alleen wienerschnitzel.
Simplonstraße 16

SLAPEN

Boutiekhotel SO/ Berlin Das Stue

Minimalistische luxe, dromerige design-suites en een eigen sterrenrestaurant in een voormalig ambassadegebouw.
Drakestraße 1

Michelberger Hotel

De receptie is zowel een kek café als cocktailbar, de kamers zijn speels ingerichten de binnenplaats is geliefd als concert-locatie. Hotel Michelberger bruist.
Warschauer Straße 39-40

Hotel Oderberger

Slapen in een historisch badhuis uit 1898? Dat kan in Hotel Oderberger. Dit prachtige hotel ligt in Prenzlauer Berg. Tip: boek een midnight swim in het mooie zwembad.
Oderberger Straße 57

SLAPEN

Boutiekhotel SO/ Berlin Das Stue

Minimalistische luxe, dromerige design-suites en een eigen sterrenrestaurant in een voormalig ambassadegebouw.
Drakestraße 1

Michelberger Hotel

De receptie is zowel een kek café als cocktailbar, de kamers zijn speels ingericht de binnenplaats is geliefd als concert-locatie. Hotel Michelberger bruist.
Warschauer Straße 39-40

Brave Wall in Kreuzberg

ETEN & DRINKEN

Ngon

Drakenbloedsoep met roderijstporridge, Tiger-bier en uitzicht op het Humboldt Forum; dit Vietnamese restaurant, met twee vestigingen in de stad, is sensationeel.
Rathausstraße 23, Frankfurter Allee 21

Boerenmarkt op ‘Boxi’

Struin met een goede kop koffie en een lokale Leckerli in de hand over deze markt in Friedrichshain met antiek, bloemen en zelfgemaakte hebbedingetjes.
Boxhagener Platz

Schneeweiß

Dit sneeuwwit ingerichte, elegante buurtrestaurant bewijst dat de Oostenrijkse keuken meer biedt dan alleen wienerschnitzel.
Simplonstraße 16

Down-to-earth

We maken een stop op de mooie Moabiter Brücke en kijken naar de Berlijners die langs het water flaneren. Het valt me op hoe down-to-earth en ‘eigen’ mijn medestadsgenoten zijn. Je mag hier onbeschaamd jezelf zijn. Daarentegen zul je ook niet gauw worden overstelpt met complimenten – de ware Berlijner is niet zo snel onder de indruk. No-nonsense noemen we dat in Nederland. Geen wonder dat wij Nederlanders ons hier zo thuis voelen. Een fraaie route langs het water brengt ons naar Schloss Bellevue – de ambtswoning van de nieuwe bondskanselier – en Tiergarten, Berlijns grootste park. Deze groene oase dient als achtertuin voor de ontelbare bewoners van de statige, maar vaak balkonloze etagewoningen van de stad.

Verstopt in het groen ligt Café am Neuen See, met een eersteklas terras dat even groot is als gezellig. Hier is altijd wel een plekje te vinden; bij mooi weer aan de waterkant terwijl verliefde stelletjes in een roeiboot het meertje op gaan, bij regen op knusse banken in het minimalistische decor met veel glas, beton en planten. Anja en ik eten eggs benedict en drinken een glaasje crémant, de bubbelwijn du jour in Berlijn. Voor mijn laatste etappe trap ik over Straße des 17. Juni naar het oosten en fiets de Berlijnse skyline tegemoet: langs de koepel van de Reichstag, onder de Brandenburger Tor door en langs de talloze lindes op prachtboulevard Unter den Linden. Ook hier valt van alles te ontdekken: van het ludieke Bud Spencer Museum en de klassieke Staatsoper tot het nieuwerwetse Nivea Haus, een ode aan een van Duitslands grootste cosmeticamerken. Hier laat ik mijn vermoeide benen masseren terwijl ik in mijn hoofd alvast de volgende route plan. Ik heb nog heel wat pop-up-fietspaden te gaan. Mijn Berlijnse fietsavontuur is maar net begonnen.

VOOR DE ZAKENREIZIGER

Naar Berlijn

Vluchtduur 1 uur en 15 minuten.

BOEK JE REIS

Compenseer uw CO2-uitstoot van deze KLM-vlucht
voor € 1.

COMPENSEER

Naar Berlijn vanaf 6.000 Miles.

MILES

Video
Share

Your name

Your e-mail

Name receiver

E-mail address receiver

Your message

Send